Hooaja eelvaade: New York Rangers

Seoses karika võitmisega räägitakse palju akna avanemist. New York Rangers on viimase nelja hooaja jooksul kolm korda mänginud vähemalt konverentsi finaalis. Aken on pärani lahti, aga seni pole suudetud ennast realiseerida ja ega see igaveseks avatuks ei jää.

(foto: Jared Silber/Getty Images)
Rünnaku ümberkujundamisel tehti üllatav otsus

Kui küsida kõigilt peatreeneritelt, mis on eduka meeskonna puhul kõige tähtsam, siis tuuakse ühe asjana kindlasti välja kiirus. Jõulisus on vaikselt tahaplaanile jäämas, näiteks isegi kakluste arv on pidevalt languses, ja see viib fookuse mujale. Kiirus on saanud väga tähtsaks ning väledad mängumehed kujunenud populaarseteks valikuteks. Seetõttu on üllatav, et Rangers andis suvel Anaheim Ducksile ära Carl Hagelini, keda võib pidada üheks NHL-i väledaimaks mängijaks.

Kuigi eks iga klubi teab omi asju kõige paremini. Rootslase eest saadi vastu Emerson Etem, kes on täpselt seda tüüpi mängija, kellega plaaniti end täiendada. Suvel peamänedžeriks edutatud Jeff Gorton on tema puhul kiitnud seda, et talle meeldib kaitset abistamas käia. Lisaks on ta võrreldes Hageliniga palju füüsilisem mängumees. Selles mõttes võib öelda, et Rangers on edasi liikumiseks teinud väikese sammu tagasi.

Emerson ühineb Rangersi nooremate ründajate grupiga, kelle eesotsas 25-aastane Derek Stepan. Kuigi, kuna meeskonna asekapten on ennast juba tõestanud ja selle eest suvel ka kenasti tasustatud saanud, siis on nende seas suurima tähelepanu all hoopis Chris Kreider. "Usun, et temast võib saada selles liigas eliitmängija, käes on tema aeg särada," ütles peatreener Alain Vigneault eelmisel nädalal 24-aastase ründaja kohta.


Kreider oli mullu üks kolmest Rangersi mängijast, kes ületasid 20 värava piiri. Üks neist on aga klubist lahkunud. Martin St. Louis otsustas 40-aastasena kepi nurka visata. Tema lahkumine jätab Kreiderile ja teistele lisamänguaega ning klubisiseselt loodetakse kindlasti, et seda osatakse ka kasutada. Värava ees vajab suuremat toetust Rick Nash. 31-aastasena on ta värskelt väravate mõistes (42) teinud oma karjääri parima aasta, aga arvestades eelnevalt näidatud vormi, siis on ebatõenäoline, et ta suudab sama hoogu korrata.

Nash on üks neljast Rangersi ründajast, kellel 30. eluaasta täis tiksunud, mis näitab, et eduriviga seoses ei ole kohe kindlasti aken veel sulgumas. Sellest on ka Vigneault rääkinud: "Enamus, kui isegi mitte kõik, meie tuumikust on pikkuse mõttes hea lepingu peal, seega peame uskuma, et need kutid annavad meile head aastad. Meil on hea meeskond. Lasen selle, kas meil on aken lahti või mitte, ekspertide otsustada."

Samas võib üks leping juba hakata juba klubi painama. Mats Zuccarello on pärast koljumõra tagasi jääl ja ei ole selge, millise mängija Rangers tagasi saab. Kas selle mitmekülgse rabaja, kes igale meeskonnale kasulik või hoopis argliku ründaja, kelle 2019. aasta suveni kestev leping kujuneb tõeliseks peavaluks?

Kindel tuumik püsib ka kaitses

Suvel jõudis Raphael Diaz uuesti tagasi New Yorki, aga liiga ühest parimast kaitseliinist polnud siiski mitte ühtegi lahkujat. Sinisel joonel on neli meest ära seotud kuni 2018. aasta suveni. Rangers mahtus mullu nii oma väravate keskmise (3.02) kui endale lastud väravate arvuga (2.28) ainsa meeskonnana liiga esikolmikusse. Kaitsnumbreid ei kiskunud alla isegi Henrik Lunqvisti haruldane kaelatrauma, mis andis varumehele Cam Talbotile üle 30 mängu.

Rangers on alates hooajast 2010/11 püsinud endale lastud väravate osas liiga esimese viie seas. Arvestades kui palju NHL-is aasta-aastalt muutub on tegu hämmastava järjekindlusega. Oma osa on selles kindlasti hästi koos püsival kaadril. "Seda ei juhtu tänapäeval enam palju, et kaitses on kõik kuus kutti uueks hooajaks tagasi. See näitab, et see organisatsioon usub tugevalt sellesse, et see mängijate grupp suudab midagi korda saata," rääkis suvel kapten Ryan McDonagh.

(foto: Adam Hunger/USA TODAY Sports)
Kaitsemehed on ka päris heas vanuses. Suvel 39. sünnipäeva tähistanud Dan Boyle on nende seas ülekaalukalt vanim. Järgnevad 31ne Dan Girardi ja 30-aastane Kevin Klein ning edasi tuleb juba 20ndates seltskond. Vanuse poolest on tegu hea seguga. Seetõttu võib arvata, et ka kaitseliin hoiab akna vähemalt paar aastat veel lahti.

Kas aken sulgub Lundqvisti pärast?

Oleks muidugi patt, kui meeskond ei suudaks koos kuningas Henrikuga suurepäraseid numbreid näidata. Eelmisel hooajal karjääri jooksul viiendat korda liiga parima väravavahi nominentide sekka sattunud rootslane on peamine põhjus selles, miks meeskond juba mitu aastat järjest suutnud kõige magusamaid kohti jahtida. Märtsis saab aga Lundqvist 34-aastaseks ja võib arvata, et tõelist tipptaset ei suuda ta enam üle 2-3 aasta näidata.

(foto: Adam Hunger/USA TODAY Sports)
NHL-i ajaloos ainsa väravavahina kõigil oma esimesel seitsmel aastal 30 võiduni jõudnud puurivaht on karjääri jooksul säranud silmapaistva vastupidavusega, aga nagu eelmise hooaja trauma näitas, siis võivad vigastused tulla väga ootamatul hetkel ja vanuse lisandudes muutub igaüks nendele aina vastuvõtlikumaks.

Mitmed napid lüüasaamised on Lundqvisti vaimu kõvasti räsinud, aga sellest hoolimata püsib ta motiveerituna. "Oleme karikavõidule väga lähedal. Peame lihtsalt tegema viimase sammu. See annab motivatsiooni. Sa tead, et teed häid ja õigeid asju. Tuleb lihtsalt ennast isiklikult ja kogu grupp viia viimase sammu astumisele," rääkis rootslane augusti lõpus.

Kui tervis peaks kuningat uuesti alt vedama, siis on uuel hooajal Rangersi plaan B-ks Antti Raanta. Hiljuti väikesesse skandaali sattunud soomlane on ennast tõestanud võimeka puurivahina (39 mänguga karjääri keskmised numbrid 2.41, 91.2%), aga nagu ikka vähe mänginud maskis meeste puhul - täielikku pilti tema võimetest veel pole.

Hooaja väljavaated

Usutavasti teeb Rangers taas oma ära. Boston Bruins oskas küll eelmisel hooajal Presidentide trofee kaitsjana ootamatult playoffidest välja jääda, kuid Rangersi koosseisus on suvel toimunud minimaalsed muutused. Viimaste aastate tugevuseks kujunenud püsivus on järjekordselt teemas olnud. Koos veedetud aja jooksul on ka visadus aina kasvanud.

Vigneault meenutas sel nädalal antud intervjuus, kuidas kolm põhikaitsjat mängisid kevadel playoffide lõppfaasis praktiliselt ühe jala peal ning ühel teisel oli õlg liigsest väljas, ning teatas: "Usun, et selle motivatsiooni, töötahte ja võitlusvaimu puhul, mis meie mängijate gruppi saadab, on karika võitmine lõppeesmärk. Kuid me ei hakka sellest palju rääkima. Võtame ühe päeva korraga, pühendume sellel päeval oleva mängu võitmisele ning keskendume protsessi elluviimisele."

Head meeskonda on saatmas väga hea peatreener. Vigneault nimi ei mahu tihti juttudesse, millega üritatakse välja selgitada NHL-i parimat treenerit, aga faktid räägivad enda eest. 54-aastane kanadalane on oma meeskonna viimase viie aasta jooksul kolm korda tüürinud põhiturniiri võitjaks. Liites kogu kompoti kokku saab järeldus olla vaid üks - Rangers on uuel hooajal (ja ka lähiaastatel) kindel karikavõidu pretendent.

Kommentaarid