Hooaja eelvaade: Montreal Canadiens

Ei tea, kas hokiajaloos on üldse olnud veidramat kollapsi kui see, mis tabas eelmisel hooajal Montreal Canadiensit. Oktoobris tehti üheksa järjestikuse võiduga oma ajaloo parim hooaja algus ja kiirelt kerkiti Stanley karika üheks peamiseks favoriidiks. Ent lõpuks ei jõutud isegi põhiturniirilt edasi.

(foto: Getty Images)
Rekordilised 24 karikat võitnud klubi hooaeg sai läbi põhimõtteliselt koos Carey Price'i vigastusega. Aastat liiga MVP-na alustanud puurilukk tegi põlve katki ja mängis oma viimase mängu 25. novembril. Selleks hetkeks 17 võitu kogunud meeskond suutis kogu ülejäänud hooajaga lisada vaid 21 võitu. Nii jäädi viimase üheksa hooaja jooksul alles teist korda playoffidest eemale.

Price'i puudumisel katsetati mitmeid väravavahte, aga mitte keegi neist ei suutnud meeskonnale enesekindlust süstida. Kanada koondise 2014. aastal olümpiakullani aidanud puurilukk sai omasid lõpuks aidata vaid 12 mängus.


"See oli meie meeskonna jaoks suur-suur hoop," ütles suvel Price'i kaotamise kohta klubi peamänedžer Marc Bergevin. "Pärast 5. detsembrit pidime mängima enamvähem 50%-lise edukusega ja kui oleksime seda teinud, siis lõpetanuks 100 punkti ümbruses, mis viib edasi. Me ei suutnud seda teha."

Liigas oma kümnendat hooaega alustav Price on öelnud, et tunneb end pärast pikka taastusravi uuesti iseendana ja tänavu kavas olevad maailmakarika mängud annavad hea võimaluse vormi kogumiseks. "Kuna pärast playoffidesse mitte jõudmist oleme päris pikalt niisama istunud, siis on lõbus veidi varem alustada," on Price 17. septembril algava turniiri kohta öelnud. "Tegu oli ilmselgelt pika taastusraviga, mis kestis kuus kuud, seega ootan põnevusega võimalust teha esimesed mängud, saada oma rütm tagasi ja taastada mängimise ajal olev rutiin."

Canadiensi väravavahtide treener Stephane Waite on teatanud, et esikinda koorumust üritatakse vähendada ning tegelikult oli see plaan juba ka mullu. See tähendab, et väga oluline roll saab meeskonnas olema ka varukindal. Selleks on klubisse toodud Al Montoya, kes eelmisel hooajal Florida Panthersis seda rolli perfektselt täitis. 31-aastane jänki võitis 25-st mängust 12, lastes vaid 2.10 väravat ja tõrjudes 91.9%-ga.

Väravavahi ees hakkab mängima kaitseliin, mis on läbinud väga olulise muudatuse. P.K. Subbani vastu klubisse toodud Shea Weber annab meeskonnale jõulisust, millest tihti puudust on tuntud ning samuti peaks ta kõvasti parandama ülekaalu efektiivsust. Michel Therrieni meeskond on selle osas kolm aastat järjest jäänud liiga viimase kümne sekka või selle lähedusse. Mullune edukus oli 16.2%.

(foto: dailyfaceoff.com)
"Mõistan, et P.K. oli siin väga populaarne mängija ja tean, et fännid on siin väga kirglikud, seega loodetavasti saan aidata sellele meeskonnal võita. See ongi peamine - võita mänge," rääkis Montreali hoki mekaks nimetanud Weber augusti alguses oma esimeses Canadiensi mängijana antud intervjuus.

Uued meeskonnakaaslased on Weberi soojalt vastu võtnud ja kõigi eelduste kohaselt ei hakata Subbanist väga puudust tundma. Liikvel on olnud mitmeid jutte, et ülielava iseloomuga kaitsemees oli nii mõnelegi Canadiensi mängijale vastukarva. Lisaks ei sobitunud ta Therrieni visiooni.

Ka rünnakul on Bergevin teinud julge lükke. Aastane leping tehti Aleksandr Raduloviga, kes toob meeskonna kaptenile Max Paciorettyle kananaha ihule. 2012. aastal suure skandaaliga NHL-ist kodumaale pagenud venelane on enda sõnul muutunud mees ja lootused seoses temaga on kahtlemata suured. KHL-ist enda jaoks lapsemängu teinud Radulov asub aitama meeskonda, mis skooris mullu alates detsembrist vaid 2.33 väravat mängus. Kuigi tõsi, kogu hooaja lõikes jäi see number 2.63-ga siiski enamvähem viisakaks.

Lars Elleri kaotanud edurivis on huvitavaks täienduseks ka Chicagos kahe karikavõiduni jõudnud Andrew Shaw. 25-aastase kanadalase näol on tegu mängijaga, keda vastasmeeskonna ridades vihkad, aga keda oma satsis hirmsasti armastad. "Loodan, et see meeldib neile," ütles Shaw suvel vastuseks küsimusele, kuidas tema mängustiil Canadiensi fännidele istub. "Lähen väljakule kõvasti tööd tegema ja võitlema ning samuti vastaseid närvi ajama. Kui neile selline stiil meeldib, siis usun, et sobitun väga hästi."

(foto: dailyfaceoff.com)
21-aastane Artturi Lehkonen, kes aitas mullu Frölunda Rootsi meistritiitlini, olles playoffides 11 kolliga edukaim väravakütt ja jäädes punktide osas 19-ga jagama esikohta, on küll alustanud hooaega Euroopas, ent tõenäoliselt liitub ta siiski sügisel Canadiensiga. Vähemalt Frölunda peatreener Roger Rönnberg on öelnud, et soomlast ei loodeta Rootsis enam näha, ta olevat selleks lihtsalt liiga hea.

Hooaja väljavaated

Kui Atlandi divisjonist ei oleks raske jätta playoffidest välja mõni meeskond, kes mullu lõpumängudele kvalifitseerus, siis võiks öelda, et Canadiens naaseb kindlasti tippkonkurentsi. Tegu on siiski satsiga, kes alles üleeelmisel hooajal peaaegu põhiturniiri parimana lõpetas. New York Rangersist jäädi maha vaid kolme punktiga. Samas on palju ebakindlust tekitanud tõsiasi, et pärast Price'i auti langemist oldi mullu väga nõrga tasemega. Ühe mehe puudumine ei tohiks heale meeskonnale sedavõrd laastavalt mõjuda.

Ebakindlus võib aga ka petlik olla. Meeskonnasiseselt tunduvad lood hoopis teistsugused. "Meie mängijate tuumikuga oleme võimelised alistama ükskõik, millise meeskonna selles liigas. Suudame konkureerida Stanley karika nimel," teatas Paul Byron augusti lõpus, lisades et keegi ei valinud eelmisel hooajal väga Pittsburgh Penguinsi karikavõitjaks ja et tänavu võiks selliseks meeskonnaks olla just Canadiens.

Weber on kiitnud suviseid lükked ja kõik tundub esmapilgul tõepoolest roosilisena. Aga eks tõeline tõde selgub siis, kui Price peaks taaskord laatsaretis olema. Mäletatavasti näitas Canadiens 2014. aasta playoffides väga ilusat mängu ja oli finaali jõudmise kursil, ent seda vaid hetkeni, mil Price idakonverentsi avamängus viga sai ega rohkem meeskonda aidata ei suutnud. Viimase kolme hooaja jooksul 93%-ga tõrjunud ja keskmiselt 2.10 väravat lasknud puurivaht on trumpäss, kellega saab kõik pahviks lüüa, aga selleks peab ta tervena püsima.

Kommentaarid