Matthewsi lisaajavärav kallutas juubeli klassiku Leafsi kasuks

Kui NHL-i 100. sünnipäeva aasta esimene mäng andis mingit moodi märku sellest, mis hokisõpru 12 kuu jooksul ees ootab, siis on arvatavasti tulemas väga vägev aasta. Toronto Maple Leafs ja Detroit Red Wings pidasid juubeli klassiku, mida võib vabalt nimetada ajaloo parimaks välitingimustes peetud kohtumiseks.

(foto: Twitter @PR_NHL)
Pealevisetega 28-37 alla jäänud Leafs võitis matši Auston Matthewsi lisaajaväravast 5-4 ja seda pärast seitsme väravaga viimast kolmandikku. Mike Babcocki meeskond läks sellele vastu kaotusseisus. Red Wings asus teisel perioodil Anthony Mantha hooaja kaheksandast tabamusest juhtima.

Läbi aegade 20. välitingimustes peetud põhihooaja kohtumine, mille pidulikus lahtiviskes osales Wayne Gretzky isiklikult, kulges üsnagi vaikselt, aga viimasel perioodil hakkas juhtuma. Seal viigistas Leo Komarov kiirelt ning meeleolu lisasid omavahel üsna ebaõnnestunud kakluse pidanud Steve Ott ja Matt Martin.


Kolmandiku keskpaigale lähenedes plahvatas Leafs kolme väravaga. Red Wingsi puuri valvanud kollanokk Jared Coreau, kes alustas kohtumist väga enesekindlalt, lasi järsku nelja pealeviskega kolm väravat. Mitch Marner viis Leafsi ette, Connor Brown oli samuti täpne ning Auston Matthews kerkis hooaja 19. tabamusega liiga väravaküttide edetabelis jagama kolmandat kohta. Kõik juhtus vähem kui nelja minutiga.

"Saime õppetunni, aga võitsime ikkagi fännide meeleheaks kohtumise," märkis Babcock pärast mängu.

Õppetund algas normaalajal viimastel minutitel. Mantha söödust tulnud Jonathan Ericssoni värav siis Red Wingsi nendele vastu kaheväravalise kaotusseisuga. Ometi suudeti kohtumisest välimängude ajaloo esimene 3 vs 3 lisaaeg välja pigistada. Dylan Larkin tegi 1:46 enne lõppu vahe minimaalseks ning 1.1 sekundit oli kellale jäänud hetkel, mil Mantha 40 148 pealtvaataja ees oma mängu teise kirja sai. 22-aastane ründaja on kokku pannud kuuemängulise punktiseeria, mille jooksul on kirjas 5+4.

Näis, et välimängude seaduspärasus, mille kohaselt võidavad pea alati külalismeeskonnad, kannab Red Wingsi võidusadamasse välja, kuid viimane sõna jäi siiski Matthewsile. Tänavuse drafti avavalik on viimase 30 aasta jooksul neljas kollanokk, kes esimese 36 mänguga vähemalt 20 väravani jõudnud.


"See oli kahtlemata üks parimatest hetkedest, mida olen hokis kogenud, see oli üsna eriline," rääkis Matthews, kes nüüd väravaküttide edetabelis vaid Sidney Crosby järel, lisaaja eelviimasel minutil sündinud võiduväravast. "Oli päris põnev mäng, mis hoidis inimesed viimasel perioodil ja lisaajal põnevil. Oli väga lõbus kõike seda kogeda."


Leafs on läbi aegade alles kuues kodumeeskond, kes välitingimustes suutnud võidutseda. Mängu algus nihkus, nagu ikka tavaks, peegeldava päikese tõttu edasi. Algsest pooletunnisest viivitusest sai lõpuks 45 minutit.

Teised kohtumised

Washington Capitals 2 - 1 Ottawa Senators (tipphetked)

Jõulupausile hooaja parima, neljamängulise võiduseeriaga läinud senaatorid on pärast puhkust kaotanud kõik kolm matši. Kodumeeskonna viisid kaotusseisust võidule kaitsjad. Karl Alzner viigistas ja Taylor Chorney tõi hooaja esimese väravaga võidu.

Anaheim Ducks 4 - 3 (KV) Philadelphia Flyers (tipphetked)

Ducks jäi pealevisetega tervelt 25-55 alla, kuid võidutses Ryan Kesleri karjääri neljanda kübaratriki toel. John Gibson püstitas 51 tõrjega uue isikliku rekordi, millega kordab ühtlasi klubi rekordit. Ducksil on omavahelises vastasseisus käsil 13-mänguline punktiseeria. Kirjas on 11 võitu.

Kommentaarid