Ametlik otsus: Las Vegas saab NHL-i klubi

Alates hooajast 2017/18 on NHL-is 31 klubi. Perekonda lisandub Las Vegase meeskond, mis nüüd ametlikult liigasse vastu võeti. Uus klubi hakkab mängima Vaikse ookeani divisjonis ning saab endale koosseisu kokku panna järgmisel suvel toimuvas laienemise draftis.

(foto: Twitter @SinBinVegas)
NHL saab olema esimene USA suurem profiliiga, mis Las Vegasesse on laienenud. Tegu on esimese liiga laienemisega alates hooajast 2000/01, mil mängimist alustasid Minnesota Wild ja Columbus Blue Jackets.

Las Vegase klubi veab omanikuna 72-aastane Bill Foley, kes on oma varanduse kokku ajanud veiniäri ajades. Raskes ametis on tema peamiseks abiliseks endine NHL-i mängija Murray Craven, kes sai omal ajal kirja üle 1000 põhihooaja mängu.

"Olen näinud väga palju vaeva ja see on olnud pikk ja põnev protsess, aga tegu on antikliimaksiga," rääkis Foley suure otsuse eelõhtul. "Inimesed on öelnud, et kui see juhtub, siis on see fantastiline ja et ma olen kõvasti vaeva näinud. Mina olen öelnud, et olengi vaeva näinud ja olen sellest roidunud."

Foley maksab meeskonna saamise eest liigale 500 miljonit dollarit, mis jagatakse võrdselt kõigi teiste klubide vahel ära.

"2017. aasta sügisel tähistame NHL-i 100. sünnipäeva ja teeme seda 31-meeskonnalise liigana," teatas NHL-i peakomissar Gary Bettman liiga laienemise uudist avalikustades. "Meil on hea meel tervitada Bill Foleyt ja Las Vegase linna ning oleme ülimalt põnevil, et NHL-i klubi saab olema esimene kõrgliiga professionaalne meeskond selles elavas, kasvavas ja globaalse sihtkohana olevas linnas."

Lisaks Las Vegasele soovis NHL-iga liituda ka Quebec City, kuid Kanada satsi siiski vastu ei võetud. Põhjendusena toodi välja praegune Kanada dollari keeruline seis, geograafiline asukoht ja võimalikud raskused, mida kahe klubi korraga lisamine võib tekitada.

Las Vegase meeskond, mille nime välja selgitamiseks Foley enda sõnade kohaselt konkurssi ei kavatse korraldada, hakkab kodumänge pidama 17 368 pealtvaatajat mahutavas T-Mobile Arenal, mille uksed avati läinud aprillis.

Koosseisu kokku panemisel peab hetkel veel peamänedžeri- ja treenerita olev Las Vegas laienemise draftis valima igast meeskonnast vähemalt ühe mängija. Rivistusse peab mahtuma vähemalt 14 ründajat, 9 kaitsjat ja kolm väravavahti. Palgalehele peab minema vähemalt 60% hooaja 2016/17 palgalimiidist, milleks on määratud 73 miljonit dollarit.

Mängijad drafti välja panevad meeskonnad saavad võimaluse kaitsta oma koosseisust kas seitse ründajat, kaheksa kaitsjat ja ühe väravavavahi või kaheksa ükskõik mis positsiooni mängivat väljakumängijat ja ühe väravavahi. Kaitstud mängijate sekka peab kindlasti panema lepingus üleminekust keeldumise õigust omavad mängijad. See tähendab, et aastate jooksul neid hirmsasti armastanud klubid, nagu näiteks Chicago Blackhawks, leiavad end päris täbarast olukorrast.

Kommentaarid