Hooaja eelvaade: Winnipeg Jets

Kuna nii mõnigi traditsiooniline playoffide meeskond jättis mullu oma koha vabaks, siis said oma hooaega pikendada satsid, kellel polnud see kaua aega õnnestunud. Varasemalt Atlanta Trashersi nime all tegutsenud Winnipeg Jets käis viimati playoffides 2007. aastal. Winnipegi linnas oli aga playoffide hoki tagasi esimest korda pärast 1996. aastat.

(foto: John Woods/The Canadian Press)
Rünnakul väikesed ümberkorraldused

Paul Maurice'i meeskond tuleb uuele hooajale peale enamvähem sama koosseisuga. Veidikene on vaid ründeliini kallal nokitsetud. Lepingut ei pikendatud Michael Froliku, Jiri Tlusty ja Lee Stempniakiga. Asendajateks on eelmise hooaja Bostoni ja Edmontoni vahel ära jaganud Matt Fraser, 2014. aasta drafti 9. valik Nikolaj Ehlers ning pärast kaheaastast pausi lombi taha naasnud Aleksandr Burmistrov, kelle just Maurice tagasi meelitas.

Enim loodetakse Burmistrovist ja Ehlersist, kes QMJHL-is teinud kaks järjestikust 100 punktiga hooaega. 30-mängulise punktiseeriaga lõi ta üle Halifax Mooseheadsi klubi rekordi, mis kuulus ei kellelegi teisele kui Jonathan Drouinile.


19-aastane taanlane võib aastat alustada AHL-is, aga ise loodab ta kohe suure hüppe teha: "Tunnen, et olen selleks valmis. Olen viimase kahe aasta jooksul kõvasti oma mängu parandamise kallal vaeva näinud selleks, et mul oleksid head võimalused meeskonda mahtuda," rääkis Ehlers kuu alguses, kinnitades et uuel hooajal mahub tema plaanidesse vaid NHL-is mängimine.

Kuna ründeliinis on mõned kohad vabastatud, siis võib ka üsna tõenäoliseks pidada seda, et taanlane oma võimaluse saab. Nooruslikku särtsu oleks Jetsil edurivisse ka vaja, kuna 2.72 väravaga jäädi eelmisel hooajal vaid paki keskele. Tegu positsiooniga, mis meeskonna jaoks üsna tavapäraseks saanud, aga ehk aitab nüüd see ette võetud väikene ümberkorraldus teha järgmise sammu.

Uutele tulijatele on 22-aastased Mark Scheifele ja Adam Lowry tee ette sillutanud. "Meil olid mõned head noormängijad, kes andsid suure panuse," märkis Maurice suve keskel üheks eelmise hooaja edu põhjuseks.

Põhiründajad Drew Stafford, Blake Wheeler ja Andrew Ladd on kõik 29sed, ehk parimas mängijaeas. Viimased kaks tegid mullu 60 punktiga hooaja ja Buffalost pääsedes näitas Stafford samuti selleks potentsiaali, kogudes uue klubi särgis 26 mänguga 19 silma. Polnuks vigastusi küündinuks 60 punkti ligidale ka Bryan Little ja Mathieu Perreault. Jaanuaris tehti lausa üks kaheksa väravaga mäng, kus Perreault oli neli korda täpne. See näitab, et edurivis on kõvasti potentsiaali.

Kaitses samuti kena segu

Sarnaselt ründeliinile on ka kaitses kogenud veteranid segatud põnevate noorte talentidega. Jacob Trouba on 21-aastasena teinud kaks täishooaega ja ootamatult kerkis väärtuslikuks mängumeheks endine drafti 4. ringi valik Ben Chiarot, kes alles 25-aastaselt stabiilselt mänguaega hakkas saama. Sama vana Tyler Myers, kes koos Staffordiga Buffalost "vabastati", on 2010. aastal liiga parimaks uustulnukaks valitud mängumees, kellel kogemusi juba ligi 400 mängu kanti.

Nooremat generatsiooni on toetamas seltskond, kellel kõigil juba 30. eluaasta täis tiksunud. Seejuures on osad neist - näiteks Dustin Byfuglien ja Grant Clitsome - alustamas oma lepingu viimast aastat. Ära kukkumist ei saa endale lubada, sest vastasel juhul jääb karjääri lõpuosas korralik nuts saamata.

(foto: Bruce Fedyck/USA TODAY Sports)
Endale lastud väravate osas tegi Jets Maurice'i juhendamisel suure hüppe. Liiga viimase kümne seast ja 2.82 pealt tuldi 2.49-ga esikümne piirimaile. Tänu sellele õnnestus isegi aneemilise rünnaku puhul nii mõnelgi õhtul väljakult võitjana lahkuda. Eriti hooaja alguses, kus keskmine väravatesaak jäi alla kahe. Kui kaitsenumbrit veelgi veidikene allapoole saada, siis hakkab meeskond tunduma juba väga tugevana. Seda saaks teha distsipliini arvelt. Jets oli mullu 308 korraga enim vähemuses mänginud meeskond.

Väravavahid asuvad tõestama, et edukas hooaeg polnud juhus

Kõige muu kõrval oli muidugi Jetsi eelmise hooaja edu põhjuseks ka väravavahtide mäng. Tandem Ondrej Pavelec ja Michael Hutchinson kerkis justkui eikusagilt liiga paarimaks vahtide duoks. Ei olnud vahet kumb postide vahel alustas, peavalurohu pidid kõik vastased välja otsima.

(foto: Getty Images)
Pavelec lasi endale keskmiselt vaid 2.28 väravat ja tõrjus 92% pealevisetest. Tema karjääri keskmised on 2.86 ja 90.8%. Neidki numbreid on eelmine hooaeg jõudsalt parandanud! Olles varasemalt saanud ligi 300 kohtumise juures hakkama vaid 11 nullimänguga, noppis tšehh enda nimele viis puhast paberit. Hutchinson oli enne eelmist hooaega löönud kaasa vaid kolmes kohtumises. Tema numbriteks kujunesid 2.39 ja 91.4%.

Peamänedžer Kevin Cheveldayoff on Maurice'ile korraldanud paraja postide vahele trügimise, sest kahe põhimehe selja tagant tuleb veel Connor Hellebuyck, keda hinnatakse üheks maailma parimaks nooreks puurivahiks. 22-aastane ameeriklane on lõpetanud oma esimese hooaja AHL-is, aga märkis hiljuti, et ihub juba hammast esindusmeeskonna koha peale.

Hooaja väljavaated

Jetsi väljavaated on ilusad. Vähemalt enne järgmist suve. Siis tuleb Byfuglieni ja Laddi lepingupikendusteks mingisugune plaan välja mõelda. Võimalik, et lõpuks peab lihtsalt valima kumba kahest meeskonna liidrist satsi jätta. Edukas hooaeg muudab selle kindlasti keerulisemaks, sest see eeldab seda, et mõlemad teevad suurepärase aasta.

Olles üle pika aja uuesti playoffidesse jõudnud ei kavatse Jets lihtsalt sellega rahulduda. "Sa ei saa playoffidesse jõudmist tahta. Sa ei saa eeldada, et sinna jõuad. Sa ei saa seda nõuda. See tuleb välja teenida. Soovime selle igal aastal välja teenida ja selleks on head võimalused," rääkis Cheveldayoff vahetult pärast 0-4 avaringi kaotust Anaheim Ducksile.

See kuivalt kaotatud seeria oli meeskonna jaoks arvatavasti ka heaks äratuskellaks. Hooaja käigus ei saa ennast hetkekski lõdvaks lasta. Ei saa rahulduda sellega, mis sa oled juba korda saatnud. Eelmist hooaega alustati näiteks vägeva 6-2 võiduga Arizona Coyotesi vastu, aga sellele järgnes seeria, kus kuuest mängust saadi vaid üks võit. Arvestades seda oli isegi väiksemat sorti ime, et Jets ennast playoffidesse mängis. Läänekonverentsis ja eriti Kesk divisjonis tihti ära kukkumisi ei andestata. Kuna nii palju näljaseid hunte on uuele hooajale peale tulemas, siis ei saa Maurice'i meeskond endale seda ka enam lubada.

Kommentaarid