Hooaja eelvaade: Washington Capitals

Aleksandr Ovetškin tähistas eelmisel nädalal oma 30. sünnipäeva ja sai ainulaadse kingituse, aga venelane vahetaks kindlasti kõik lambad välja ühe Stanley karika vastu. Individuaalselt on Washington Capitalsi kapten praktiliselt kõik juba võitnud. Perfektsest resümeest on puudu just karikavõit.

(foto: USATSI)
Uued ründajad vähendavad Ovetškini vastutust

Capitals hankis suvel endale T.J Oshie ja Justin Williamsi näol ründajad, kes võtavad vähemalt teoorias survet ja vastutust Ovetškini õlgadelt vähemaks. Kumbki pole muidugi venelase sarnane puhas püss, aga kahe peale kokku on neil kirjas ligi 350 väravat. Lisaks toob Williams Los Angelesest kaasa suure kogemuste pagasi ning playoffide spetsialisti maine.

"Justin on ennast tõestanud võitja ja tunneme, et ta on meie klubile suurepäraseks täienduseks. Tundsime, et meie meeskonna jaoks oli oluline lisada temasuguse kaliibriga mees, kes on hea mängija ja veteranist liider," kommenteeris suvel peamänedžer Brian MacLellan.

(foto: nhl.nbcsports.com)
Williams on karjääri jooksul 105 playoffide mänguga kogunud 78 punkti (30+48) punkti. Playoffides on Capitials pidevalt olnud hädas sellega, et ohtlikkus rünnakul, mida näidati põhiturniiri käigus, on järsku kadunud. Ovetškin pannakse lukku ning ilma temata on väravate saamine keeruline. Suviste käikudega loodetakse seda olukorda vältida.

Uued näod annavad Capitalsile kaks ründekolmikut, kust võib iga hetk pauk tulla. Paar osavamat venda peavad isegi rahulduma tagasihoidlikuma rolliga. Eelmisel hooajal jagas meeskond koos Calgary Flamesiga keskmise väravate arvu osas 2.89-ga 6. kohta. Nüüd on oma rünnakut veelgi teravamaks lihvitud.

Küll võib aga hooaja alguses edurivis probleeme olla, kuna Ovetškini põhiline kaaslane Nicklas Bäckström on taastumas puusaopist. Peatreener Barry Trotz teatas hiljuti, et rootslane ei löö tõenäoliselt kaasa mitte üheski kontrollkohtumises. Bäckström ise on teatanud, et võtab taastumist väga rahulikult: "Ilmselgelt pole lõbus mitte teada, millal ma naasen, aga mul pole kiiret. Enne mängimist soovin 100%-liselt terve olla. 90% juures ei hakka ma mängima."

Bäckström on kolm hooaega järjest söödupunktide osas mahtunud liiga esikolmikusse, olles mullu 60-ga üldse see kõige suurem abistaja, ning tema olulise võib ehk isegi tõsta Ovetškiniga samale tasemele. Nagu sukk ja saabas on nad aastate jooksul koos liikunud, kuigi Trotz eksperimenteeris oma esimesel aastal ka nende lahkulöömisega. Edukaks see ei osutunud, aga parem ründajate valik annab peatreenerile suurema valikuvõimaluse.

Mike Greeni poolt jäänud auk vajab lappimist

Suvistel edurivi täiendustel oli muidugi ka oma hind. Kaitsest on lahkunud Mike Green, kuigi kuna tema allkirja ei jahitud aktiivselt kogu hooaja vältel, siis sellega arvestati juba ette. 29-aastasele kaitsjale pole asendust toodud, seega on oma uus plaan enesekindlalt ette võetud. Suured ootused lähevad 25-aastase John Carlsoni õlgadele.


Capitalsi 2008. aasta drafti avaringi valik purustas mullu isikliku punktirekordi ligi 20 silmaga. 43 söödupunktiga oli ta kaitsjate osas üks liiga parimaid ja nende kõrvale lisas ta veel 12 väravat. 23 minuti ja nelja sekundiga oli ta meeskonnas keskmiselt enim mänguaega saanud mees. Samas oli Green +15-ga meeskonna kõige efektiivsem ja tema poolt jäänud augu lappimine ei saa niisama nohu olema.

Pärast Greeni lahkumist on Carlson jäänud ka Capitalsi ainsaks kaitsjast punktikogujaks. Kõik teised põhilised kaitsevennad Matt Niskanen, Karl Alzner, Brooks Orpik on tuntud pigem enda tsoonis tegutsemise pärast. Saab olema huvitav näha, milliseks see olukord sinisel joonel kujuneb. Kas kaitse kehvem ründevõimekus halvab muljetavaldavalt mehitatud edurivi mängu või mitte.

Holtby valmistub tegema veel vägevamat aastat

Olles tunamullu lootusi petnud ning oma meeskonda mitmes mängus alt vedanud, sai Braden Holtby ennast eelmisel hooajal uuesti ree peale tagasi. 72 stardiga tuli 41 võitu, millega kordas ta Olaf Kölzigi poolt püstitatud klubi rekordit. Keskmiselt lasi ta endale 2.22 väravat, saavutades tõrjete efektiivsuseks 92.3%. Vaid Marc-Andre Fleury (10) korjas temast rohkem nullimänge (9).

Tegu oli suurepärase hooajaga, kuid Holtby plaanib juba veel vägevamat aastat. "Väravavahina oled vaid nii hea kui sinu viimane mäng. Minu tööks on ennast edasi kannustada ja püstitada uusi väljakutseid," rääkis 26-aastane puurivaht suvel.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Holtbyl on ka selja tagant tulemas hea kannustaja. Sakslane Philipp Grubauer sai eelmisel hooajal jääle vaid ühes kohtumises, kuid ta tegi tunamullu eduka debüütaasta - 17 mängus lasi ta endale keskmiselt 2.38 väravat, tõrjudes 92.5%-lise efektiivsusega. AHL-is jäid tema numbriteks 2.30 ja 92.1%. Capitalsi AHL-i satsi peatreener Troy Mann tunnistas hiljuti, et 23-aastasel väravavahil ei ole sellel tasemel enam midagi tõestada.

Eelmisel hooajal jõudis Holtby kõige muu kõrval klubi rekordini ka väravavahina tehtud mängude osas. Ta pidi jääl käima 73 kohtumises, kuna mullune varumees Justin Peters oli pehmelt öeldes kohutav (3.25, 88.1%). Puhkust jäi selgelt väheks ja ainuüksi selle arvelt võiks tema isiklikke numbreid paremaks vormida. Grubauer peaks olema piisavalt võimekas mees, kes saaks talle aeg-ajalt hingetõmbepausi pakkuda.

Hooaja väljavaated

Muutused teadupärast ei ole iga kord head. Capitals oli 25.3%-ga eelmisel hooajal liiga parim ülekaalu meeskond ja selle osas on pikalt ladvikusse kuulutud. Valusa käega Green oli aga just üks selle põhjustest. Nüüd ootab ees väikene ümberõppimine ja kohenemisperiood. Carlson näitas mullu ülekaalus head potentsiaali (26 punkti), aga tema kõrval ühtegi teist kaitsjast püssi polegi enam. Niskanen sai seal korralikult mänguaega, kuid jõudis ainult kümne punktini.

Samuti on küsimärke täis seis seoses vähemuses mängimisega. Selle osas jäi Capitals mullu 81.2%-ga liiga keskmikke sekka. Suvel on ründeliini värskendamisel lastud minna Joel Wardil, Eric Fehril ja Troy Brouweril, keda just vähemuse olukordades palju kasutati. Kui kevadel playoffides ülekaalus mängimine järsult ebaefektiivseks muutus (10.7%), siis sai vähemusest (90.6%) üks meeskonna leivanumbritest. Nii jäädi idakonverentsi finaalist ühe võidu kaugusele.

Capitals mängis New York Rangersi vastu maha 3-1 seeria edu. Lõppakord oli valus, aga meeskond näitas, et ei ole kaugel lõplikust läbimurdest. Koos Ovetškiniga on nüüd kolm korda konverentsi finaalist üks võit puudu jäänud. Oleks uskumatu, kui (vähemalt) nii kaugele enne venelase karjääri lõppu ei jõutagi. Trotzi juhendamisel on meeskond kujunenud palju ohtlikumaks ja nüüd, kui kaptenil toetav kaader parema klassiga, on kõik võimalik.

Kommentaarid