Hooaja eelvaade: St. Louis Blues

St. Louis Blues on nagu keskmine Eesti tippsportlane. Jõutakse suurvõistlustele, läbitakse kvalifikatsioon ja tullakse koju tagasi. Sel aastal kukkus Blues playoffides kohe avaringis välja ja nii kolmandat korda järjest. Kesk divisjoni tiitli toonud hooaeg sai päris piinliku lõpu.

(foto: Chris Lee)
Rünnakule lisati jõulisust

St. Louis Blues ja New York Rangers olid eelmisel hooajal ainsad, kes mahtusid nii ise tehtud väravate kui kaitsenumbrite osas liiga esimese viie sekka. Kui asi katki pole, siis teadupärast pole seda ka mõistlik parandada. Nii on Blues uuele aastale peale minemas praktiliselt sama satsiga. Ründeliinis on ainsa uue näona Washingtonist T.J. Oshie vastu toodud Troy Brouwer, kes lisab jõulisust.

"Suurus on midagi, mida ei saa õpetada. Meie konverentsis pead mängima jõulise ja kaaluka koosseisuga. Arvan, et see teeb meist meeskonna, kelle vastu on keerulisem mängida," kommenteeris peamänedžer Doug Armstrong tehingut.

Brouwer on mitmekülgne mees, kes võib edukalt esimeses ründekolmikus väravaid jahtida või siis tagumistes kolmikutes vastaseid hirmutada.


Puhaste snaipritega pole Bluesil probleeme olnud. Vladimir Tarasenko oli mullu kogu liiga peale ainus vend, kes sai vähemalt 35 väravat ja söötu, Alexander Steen tegi oma teise järjestikuse 60 punktiga hooaja ning Jaden Schwartz sai kõigis valdkondades hakkama karjääri tippmargiga.

"Minu ajal pole meil varem nii palju osavaid mängijaid olnud, aga oskused ja ettevaatlik hoki ei vii võitudeni. Peame rohkem hoolimatult mängima nagu varem ja sellest me Dougiga ka rääkisime. Sa saad seda teha ning olla samal ajal ka vastutustundlik. Vajame, et rohkem mängijaid oleks osalised nii rünnakul kui kaitses," rääkis suvel peatreener Ken Hitchcock.

Bluesi jaoks on heaks uudiseks ka see, et kunagine 70+ punkti mees Paul Stastny, kes aasta tagasi megalepinguga palgale võeti, on oma teisel hooajal valmis andma suurema panuse. "Tunnen ennast nüüd paremini. Kõik ütlevad, et neil on olnud hea suvi, aga tunnen end füüsiliselt ja vaimselt värskemana ning olen ootamatusteks rohkem valmis," rääkis Stastny eelmisel nädalal.

(foto: Scott Rovak/Getty Images)
Enne Tarasenko uut lepingut klubi palgaedetabelit juhtunud ründaja jäi mullu vaid 46 punkti peale. Olles eelmisel aastal Colorado Avalanche'i eest playoffides seitsme mänguga kogunud kümme silma, tuli nüüd kuue matšiga vaid üks ainus. Kui tema end käima saab, siis lükkab Hitchocki meeskond oma väravate keskmise kindlasti üle kolme. Mullu jäi selleks 2.91.

Ohtlikud relvad ka sinisel joonel

Stastny polnud muidugi ainus Bluesi ründaja, kes playoffides justkui kangestus. Kukkus välja nii, et seal kujunes kaheksa punktiga meeskonna resultatiivseimaks kaitsja Kevin Shattenkirk. Põhihooajal tuli 26-aastase ameeriklase poolt 44 punkti ja seda vaid 56 matšiga! Üks õnnetu kokkupõrge Aleksandr Ovetškiniga lõppes tema jaoks rebenenud kõhu- ja kubemelihasega.

Shattenkirki kõrval on sinisel joonel veel teine korralik punktimasin Alex Pietrangelo näol. Tema kogus mullu 46 silma. Senise 5-aastase karjääri jooksul on tal kirjas kaks 50 punktiga hooaega. Ei ole just palju neid meeskondi, kellel tuleb kaitsest rünnakule selline panus. Arvestades seda on avaringis langemine lubamatu. Ent seda soovitakse kangesti muuta.

"Mängijad tundsid, et nad ei esinenud playoffides oma võimete kohaselt. Meid on tabanud tõeline pettumus ja arvan, et näeme varasemast kõrgemal tasemel keskendumist nende poolt, kellele edu tõeliselt korda läheb. Usun, et näete mõnede mängijate poolt, kes ei taha, et see kunagi uuesti juhtub, hoopis teistsuguse käiguga esitusi," on Hitchcock maininud.

Väravas kindel tandem

Kõige muu kõrval saab Blues loota kindlatele väravavahtidele. Pole vahet, kas postide vahel seisab Brian Elliott või Jake Allen, juba ette on teada, mis sealt saab ja see peaks meeskonnale süstima enesekindlust. 30-aastane Elliott tegi mullu neljanda tugeva hooaja järjest. Ta sai 45-st stardist 28 võitu, lastes endale keskmiselt 2.26 väravat. Tõrjete efektiivsuseks kujunes 91.7%.

(foto: Carlos Gonzalez/Star Tribune)
Viis aastat noorem Allen, kes tõusis playoffide ajaks esinumbriks, oli esimest aastat püsivalt suure klubi juures ja pani enamvähem samasse auku, kuhu Allen - 2.28, 91.3%. Kuigi, kuna mõlemal jäid tõrjed alla 92%, siis on veel ka märgatavalt arenguruumi. Blues pole näiteks kogu meeskonna tõrjeprotsendi osas kolm aastat järjest liiga esikümnesse mahtunud. Mullu jäädi 91.2% peale ja sellega jagati 12. kohta koos Florida Panthersiga.

Playoffides lasi Allen samuti võrdlemisi vähe väravaid (2.2), aga tõrjed olid vaid 90.4%. Vastas oli supervormi näidanud Devan Dubnyk ja nii ei suudetud seeriat isegi seitsmemänguliseks venitada. Seejuures läks otsustav matš untsu tänu Alleni kehvale esitusele. "Ma polnud kogu aasta jooksul olnud rohkem keskendunud kui täna, aga tulid kaks väravat, mis ei tohi selles hooaja faasis sisse minna," tunnistas mees ise vahetult pärast mängu, lisades et see jääb teda pikemaks ajaks kummitama. Loodetavasti on ta siiski uue hooaja alguseks sellest üle saanud.

Hooaja väljavaated

Puhtalt meeskonna kvaliteeti hinnates võiks Bluesi visata seltskonda, kelle seast tuleb tõenäoliselt 2016. aasta Stanley karikavõistluste võitja. Nii tegid ka paljud hinnatud spetsialistid aasta tagasi. Lõpuks oli aga ookeani taga palju punaseid põski. Eks ajalool ole ikkagi omad põhjused ja seda ignoreerida on rumal.

Tundub, et Bluesil on tekkinud vaimne blokk seoses playoffides mängimisega. Võimalik, et sellest saab üle vaid uue peatreeneriga. Hitchcock on teeninud taas ühe uue võimaluse, aga tema ise on samuti mängijate asemel kritiseerinud hoopis neid kelle juhendamisel sats mängib, kaasa arvatud iseennast. Samal ajal on teda toetamas fakt, et alates hetkest, mil ta St. Louisi saabus (2011. aasta) on Blues olnud kogu liiga peale enim punkte kogunud sats (389).

Usutavasti lammutavad Hitchcocki hoolealused taas põhiturniiril kõvasti. Brouweri hankimine võib lõpuks olla ka see viimane pusletükk, mis meeskonnal aitab järgmise sammu teha. Playoffides on tihti võitudeks vaja mingisugust koledat väravat ja neid 30-aastane ründaja oskab teha. Kui Hitchcock on rääkinud, et nii mõnigi mees ei taha enam kunagi piinlikku langemist üle elada, siis avastavad ehk oma "räpase poole" veel ka mõned teised mängijad.

Kommentaarid