Hooaja eelvaade: San Jose Sharks

Läinud hooajal lõppes üks liiga pikimaid järjestikuste playoff-kohtade seeriaid. San Jose Sharks suutis kümme hooaega järjest oma mänge kevadel jätkata enne, kui sel aastal ilusad ajad otsa said. Loodetakse aga kiirelt sadulasse tagasi hüpata.

(foto: Bob Stanton/USA TODAY Sports)
Edurivi peab uuesti teravuse leidma

Sharks on alati olnud põneva rünnakuga meeskond, kes skoorib palju. Läinud hooajal jäädi aga mängus keskmiselt tehtud 2.73-ga täpselt paki keskele ning kuna kaitses kärises, siis sinna see järjestikuste playoff-kohtade seeria läkski. Tundus, et meeskond soovis pärast košmaarset 2014. aasta playoffide avaringi endale teistsugust identiteeti luua, aga lõpuks ei leitudki endale seda. Ei suudetud kaitset korras hoida, kuigi rünnaku arvelt üritati seda teha.

Pärast seda, kui Todd McLellani teenetest loobuti, palgati meeskonda nüüd aga tüürima peatreener, kes on just tuntud oma kaitsele tugineva filosoofia poolest. Peter DeBoer hoidis New Jersey Devilsit kõigi klubi juures veedetud täishooaegade juures endale lastud väravate arvestuses liiga esiotsas. Tegu on treeneriga, kellel resümeel kirjas üks Stanley karikavõistluste finaal. Just see, millest San Joses pikalt on unistatud.

(foto: csnbayarea.com)
Pärast 2014. aasta läbikukkumist on Sharksi puhul räägitud võimalikust meeskonna ümberehitamisest, aga hetkel on see veel välistatud. Sellest annab aimu tõsiasi, et uuele hooajale minnakse endiselt vastu eduriviga, kuhu teiste seas kuuluvad saurused Joe Thornton ja Patrick Marleau. Sel suvel on nendega liitunud ka 33-aastane Joel Ward.

Mingisugusest ümberehitamisest ei saa veel juttugi olla. Seda on kinnitanud ka DeBoer: "Tulles San Jose Sharksi sugusesse organisatsiooni on ootusteks koheselt võita. Siin on võitmine ja playoffides kaugele jõudmine saanud traditsiooniks. See on minu ootuseks ja seda ootab ka Doug. Ma ei usu, et keegi siin vähemaga lepib."

Lisaks Wardile on peamänedžer Doug Wilson edurivi värskendanud ka noore soomlase Joonas Donskoiga. Kogenud kalade kõrval tulevad veel ka Logan Couture ja Tomaš Hertl. See tähendab, et potentsiaali võiks küll rünnaku taassütitamiseks olla. Ja ega ka DeBoer ise ennast täielikuks kaitsvahoki kummardajaks ei pea. "Mina usun vastast survestavasse hokisse. Mida rohkem sa vastasmeeskonda suudad suruda - kaitses, kesktsoonis ja ründetsoonis - seda kergem sul endal on," tutvustab 47-aastane peatreener oma filosoofiat.

Sinisel joonel on Paul Martin suurte sõnadega vastu võetud

Sharks lasi endale möödunud hooajal keskmiselt 2.76 väravat, millest olid halvimad vaid kuus meeskonda. Vaatamata sellele pole aga suvel kaitseliini siiski laiali saadetud. Seltskonda on lihtsalt lisatud viimased viis hooaega Pittsburgh Penguinsist mänginud Paul Martin. Wilson näeb temas väga väärtuslikku mängumeest: "Paul on mitmekülgne, litrit liigutav veteran, kes parandab meie nooremat kaitsjate gruppi. Ta tuleb võitvast keskkonnast, suudab mängida suuri minuteid ja on harjunud mängima kõrgetasemeliste mängijatega."

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
34-aastane ameeriklane on efektiivne mängumees, kes senise 11-aastase karjääri jooksul hooaja negatiivse +/-'ga lõpetanud vaid kaks korda. Aeg-ajalt saab ta endale ka mõne silma pähe. Seda põhiturniiril, Traditsiooniks on saanud playoffides oma produktiivsuse tõstmine. Tegu on väärt täiendusega kaitseliini, kus on juba kõvad nimed nagu Marc-Edouard Vlasic ja Brent Burns, kes DeBoeri sõnul nüüd eksklusiivselt sinisele joonele jäetakse.

Arvestades koosseisu, siis võib tegelikult ebaloogiliseks pidada seda, et Sharksil valmistab enda võrgust litri eemale hoidmine probleeme. Lõppenud hooajal andis sellele oma panuse nõrk vähemuses mängimine, mille efektiivsuseks oli vaid 78.5%. Seoses sellega on aga meeskonna fännide jaoks julgustav fakt see, et DeBoeri ajal oli Devils kolme hooaja jooksul kaks korda kogu liiga parim vähemuses mänginud meeskond! 2011/12 lõpetati 89.6% ning 12/13 86.4%-ga.

Väravas esinumbriks mees, kellel kogemusi vaid 34 mängu jagu

Suve huvitavaim lüke on Antti Niemist loobumine. 2010. aastal Chicago Blackhawksi ridades läbi aegade esimese soomlasest väravavahina Stanley karikani jõudnud puurivaht on asendatud mehega, kelle varasema kogemuse saab peaagu kolme kätepaariga kokku lugeda. Kuigi Martin Jonesi nimi on ka muidugi alates eelmisest aastat juba karika peal olemas.


"Martin oli meie sihtmärgide nimekirjas esimene nimi. Oleme ülimalt põnevil, et ta meiega on liitunud," on Wilson rääkinud uue väravavahi kohta. Jonesil on 34 põhihooaja kohtumisega kirjas juba seitse nullimängu, keskmine endale lastud väravate arv 1.99 ja tõrjed 92.3%. Omal ajal draftimata jäänud puurivaht tuli NHL-i võimsate sammudega, kui võitis kõik oma esimesed kaheksa starti, korrates sellega liiga rekordit. See tuli aga võimsa Los Angeles Kingsi eest mängides.

Sharks tahab kangesti oma naabrist parem olla või siis temaga vähemalt ühe pulga peal seista, aga hetkel ollakse sellest seisust veel kaugel. Kui Jones alt veab, siis tuleb loota Alex Stalocki peale. Sarnaselt oma nooremale meeskonnakaaslasele tegi ka tema suurepärase 2013/14 hooaja, aga kui vahepealsel ajal ootused kasvasid, siis ei suutnud ta neid õigustada. Näiteks tõrjete efektiivsus langes 93.2% pealt 90.2% peale.

Hooaja väljavaated

Sharksil on korralik koosseis, aga nii oli see ka eelmisel hooajal. Siis suudeti ikkagi kohati üsnagi masendavat mängu näidata. Sellega veeti oma fänne igas mõttes alt. Mängutase oli nõrk ning tulemused koduhallis tagasihoidlikud. Sharks on aastaid olnud tugev kodumeeskond, aga möödunud hooajal tuli enda fännide ees vaid 19 võitu. Veebruaris suudeti mingit moodi kaotada lausa kaheksa kodumatši järjest. Isegi Buffalos polnud sellist perioodi! Pikim kodune kaotustejada jäi Sabresil püsima kuue juurde.

Uue peatreeneriga saavad kõik mängijad alustada puhtalt lehelt, aga samal ajal tuleb kohaneda uue süsteemiga. DeBoer näitas New Jerseys, et on noortega üsnagi karm ja seevastu vanade kalade suhtes lojaalne. Saab olema huvitav näha, kuidas need asjad San Joses toimima hakkavad. Näiteks 35-aastane Marleau oli eelmisel hooajal üks meeskonna enim mänguaega teeninud ründaja, aga tema punktisaagiks jäi vaid 57. Üliandeka Hertli mänguaeg jäeti samal ajal vaid 14:33 peale.

Vanad teened ei tohiks pärast ebaõnnestunud hooaega enam palju lugeda. Seega võiks eeldada, et kuigi ümberehitamine on hetkel veel edasi lükatud, siis antaks ikkagi rohkem võimalusi nooremale generatsioonile. See võiks ka vanakeste silmis uuesti leegi sütitada, mis võiks omakorda viia ilusate asjadeni. Sharksi nime ei pakuta üle pika aja automaatselt võimalike playoffidesse kvalifitseerujate sekka ning see võib töötada meeskonna kasuks. Satsil on ka hea kogus musta hobuse potentsiaali.

Kommentaarid