Hooaja eelvaade: Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins mängis eelmisel hooajal tulega. Põhiturniiri lõpus kujunes skoorimine üllatavalt raskeks ja nii pääseti playoffidesse üle noatera. Samas tuli rahulduda ainult wild-cardi kohaga, mis tõi kohe avaringis vastu New York Rangersi ning peagi ootasid golfiväljakud.

(foto: Getty Images)
Ründes viis 30 väravaga hooaja teinud meest

Uuel hooajal ei tohiks väravad kokku kuivada. Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Chris Kunitz, Patric Hörnqvist ning suvel hangitud Phil Kessel on kõik oma karjääri jooksul vähemalt ühe 30 väravaga hooaega teinud. Kui sellise koosseisu juures jäädakse uuesti väravatesaagi osas liiga keskmike sekka - mullune number 2.65 per mäng - siis peaks häbist läbi jää vajuma.

Ründepotentsiaali oli muidugi kõvasti ka eelmisel hooajal, aga siis käisid meeskonda vigastused kiusamas. Seda loodetakse edaspidi spetsialistide abiga vältida. Ja ega ühest Kesselist ei ütleks ükski meeskond ära. "Pärast seda, mis me eelmisel aastal vigastuste tõttu üle pidime elama meeldib mulle praegune sügavus ründeliinis. Mul on usk süsteemi, mida treener (Mike Johnston) kasutab. Meist saab agressiivne ja kiire meeskond," on rääkinud peamänedžer Jim Rutherford.

Penguins pidi Kesseli hankimise nimel on pinki veidi pügama ja loovutama tükikese tulevikust, aga teised suvised täiendused Nick Bonino, Eric Fehr ning Matt Cullen on võimekad ning kogemustega mängumehed, kes peaksid suutma auke lappida. Ja eks nende preemiaks jääbki see, et saab eelpool välja toodud viisiku tegutsemist parimatelt istekohtadelt jälgida. Seejuures, kui alandame veidikene väravate mõõdupuud, siis mahub kogu kolmik ilusti sisse seltskonda, kes karjääri jooksul teinud vähemalt ühe 20 väravaga hooaja. See rida kujuneb lõpuks üheksameheliseks.

"Meie vastu mängimine ei saa lihtne olema. Ükskõik, millisteks meil ründekolmikute koosseisud kujunevad, olenemata sellest kes kellega koos mängib, on meil väga hea tasakaal," kirjeldas Crosby suvel satsi.

Nii Crosby kui ka Malkin on elevuses Kesseliga koos mängimise suhtes. Johnstoni ootab ees suure otsuse tegemine - kuhu ikkagi #81 mahutada? Kindel on see, et Pittsburghi saabub varasemaga võrreldes veelgi parem Kessel.

(foto: Getty Images)
Osade juttude kohaselt on 27-aastane ründetuus suvel kuus kilo kaotanud. Ise lükkas ta hiljuti selle väite tagasi, märkides tagasihoidlikult, et on ehk vaid veidi kergemaks muutunud, aga füüsilise ettevalmistuse guru Gary Roberts on muutustest teada andnud. "Tean, et ta on kergem. Me kaalusime teda," tunnistas mitmeid mängijad hooajaks valmis vormiv Roberts eelmisel nädalal. "Selle osas, mida ta ise arvab, ei hakka ma oma mõtteid jagama. Sellel pole ka tähtsust. Fakt on see, et ta oli kohal, läbis programmi ja usun, et valmistus heaks aastaks."

Toronto Maple Leafsi endine peatreener Ron Wilson usub, et Kessel on suuteline tegema 40 väravaga hooaja ja arvestades asjaolusid, siis ei saa talle vastu ka vaielda. Eelmise hooaja lõpunädalatel näidatud hoog, kus meeskonna viimase 18 mängu keskmine väravate arv oli vaid 1.61, peaks kindlasti uuel aastal kaugele selja taha jääma.

Kaitse võib saada kirstunaelaks

Rünnakuga seoses on elevust palju ja olgem ausad, saab olema põnev näha, mida korraldatakse, kui Crosby, Malkin, Kessel kõik korraga väljakule satuvad, kuid nagu Dallas Stars äsja näitas siis nõelteravast rünnakust pole mingit tolku kui kaitse auklik nagu vanainimese naeratus. Penguinsil võivad need asjad vajuda samasse suunda.

Kaitse liider peaks olema Kris Letang, aga mitmekülgne kanadalane on taas teinud vigastuste poolt häiritud aasta. Arvestades kõiki tema probleeme, siis on 28-aastane mängumees vaid ühe jõuvõtte kaugusel pikemaks perioodiks haigevoodisse vajumisest.

(foto: USATSI)
Eelmisel hooajal 54 punktiga karjääri tippmargi teinud kaitsja järel tulevad Ben Lovejoy (mängijatüübilt justkui Letangi vaese mehe versioon), Rob Scuderi (tore maskott), Ian Cole (alles 26-aastasena suutnud oma esimese täishooaja teha) ning seejärel on juba lasteaia kord. 21sed Olli Määttä ja Derrick Pouliot on saamas suurt usaldust ning vastutust.

Soomlane tegi vägeva hooaja juba tunamullu, aga on noorukina veel ebastabiilne. Pouliot on NHL-is teinud kaasa täpselt 34 mängu. Mõlema puhul on oodata veel rohkelt kooliraha maksmist. Kuigi nende talendis muidugi mitte keegi ei kahtle. "Poulioti sugused vendi on raske leida. Küpsedes saab temast ülekaalu olukordades meie jaoks väga oluline mängija," on Rutherford kirjeldanud.

Koosseis pole muidugi lõplik ja midagi põnevat võib veel tulla, aga kuna palgaruumi on vähe - kaks miljonit hetkel - siis ei ole kerge oma kvaliteeti tõsta. Treeninglaagrisse on kutsutud klubiga 2009. aastal Stanley karika võitnud Sergei Gontšar, aga ideaalmaailmas ei hakka sa ikkagi 41-aastastega satsi tugevdama. Olgu ta kui kange tahes.

Kas Marc-Andre Fleury suudab edukat hooaega korrata?

Kui kogu meeskonna jaoks lõppes mullune hooaeg varakult ära ja sellega ei saa rahul olla, siis väravavaht Marc-Andre Fleury võib seda siiski heade sõnadega meenutada. 30-aastane puurilukk sai hakkama oma karjääri parima aastaga - keskmine sisse lastud väravate arv 2.32, tõrjed 92% ja kümme nullimängu. Penguins vajab edu nimel uuel hooajal sama minekut.


Teoorias võiks Penguinsi üheks kirstunaelaks olla ka väravavaht, kuna Fleuryl puudub silmapaistev varumees, aga 2003. aasta drafti avavalik on ennast tõestanud väga head tervist omava mängijana. Seega pole vast selle osas muretsemiseks põhjust. Kui aga läheb siiski teisiti tuleb loota 28-aastase Jeff Zatkoffi peale.

2013. aastal NHL-is debüteerinud väravavaht on seni jääl käinud vaid 21 kohtumises. Endale on ta keskmiselt lasknud 2.58 väravat ja tõrjete efektiivsuseks on olnud 91.3%.  Tegu üsnagi tavapäraste varuväravavahi numbritega, aga ei tea veel keegi mis suunas - kas üles või alla - hakkavad need suurema mängupraktika puhul liikuma. Arvestades, et kaitse tundub haavatav, siis Zatkoff postide vahel pole Penguinsi fännide jaoks kindlasti mitte kõige stressivabam vaatepilt.

Hooaja väljavaated

Kesseli lisandumisega peaks meeskond saama uue ründerelva kõrval ka moraalse tõuke, mis võib omada vaid positiivset efekti. Tagala on probleemiks ja palju sõltub Letangi tervisest, aga mees ise on vähemalt enesekindel. "Olen suurepärases vormis," tunnistas ta hiljuti. "Läbisin sama programmi, mille igal aastal. Sellega seoses ei olnud mingisuguseid (eelnevast traumast tingitud) viivitusi. Ütleksin, et see on treeningute ja enesetunde osas olnud minu parim suvi."

Penguinsi peaks aitama ka uus lisaaja formaat. Rutherford on kiitnud meeskonna kiirust ja nüüd, kus 3 vs 3 mängu ajal seal vaba ruumi rohkem on see ohtlikuks relvaks. Eelmisel hooajal jäeti lisaminutitel kõvasti punkte lauale, kui kaotust tuli tunnistada 12 korda. Selle osas kuuluti liiga tagumisse otsa. Kui oleks õnnestunud lisaajale läinud mänge rohkem enda kasuks kallutada, siis saanuks kindlasti põhiturniiri lõpu närveerimist vältida.

Kuna mõned meeskonnad kukkusid karmilt, siis on Penguinsi üheksa-aastane järjestikuste playoff-kohtade seeria nüüd üks liiga pikimaid. Usutavasti hoitakse seda veel elus, aga hooaja otsustavas faasis on taaskord palju küsimärke. Fleury oli eelmisel hooajal tasemel, aga seda üle pika aja. Vigastusi võib üritada vältida, aga puhtalt hooaja koormuse tõttu võivad need lõpuks siiski kergelt tulla. Crosby ja Malkin on mõlemad viimastel aastatel playoffides katki olnud ning siis pole eriti midagi enam välja tulnud.

Kommentaarid