Hooaja eelvaade: Philadelphia Flyers

Nõudlike fännidega klubide juures ei ole treenerite töö kunagi lihtne ja Philadelphia Flyers on kindlasti üks nendest. Viimast kahte hooaega on alustatud uute treeneritega ja nagu öeldakse - ega kaks kolmandata jää. Enne uut hooega on ette võetud järjekordne treenerivahetus.

(foto: Getty Images)
Väravatega ei tohiks probleeme tekkida

11 aastat Põhja-Dakota ülikooli meeskonda tüürinud Dave Hakstol saab oma NHL-i debüüthooajal kasutada liiga ühte surmavamat duot. Meeskonna kapten Claude Giroux ja Tšehhi ründeäss Jakub Voracek kombineerisid möödunud hooajal 154 punkti. Seejuures tegi eelmisel suvel politseiga sekeldustesse sattunud Giroux ühe oma karjäär halvima aasta. Oodata on vinget tagasitulemist.


Flyers on viimase kolme aasta jooksul vaid korra playoffides mänginud ja kapten on tahtmist täis, et seda seeriat parandada. "Arvan, et hokis seisnebki kõik playoffidesse jõudmises. See on aasta parim osa. Kui sa ei saa sellest osa võtta, siis kaasneb sellega ilmselgelt pettumus ja frustratsioon. Peame karmist õppetunnist omad järeldused tegema, see aitab meid tulevikus," on Giroux rääkinud.

Sel suvel klubiga vägeva lepingupikenduse teinud Voraceki sõnul minnakse uuele aastale vastu lootusrikkalt: "Ükski inimene siinses organisatsioonis pole rahul sellega, et me ei jõudnud playoffidesse. Kuid ma ei muretse selle pärast, kuna see meeskond on liiga hea, et sel aastal sinna mitte jõuda."

1975. aastal Stanley karika võitnud klubi pole alates 90ndate algusest järjestikustel aastatel playoffidest eemale jäänud. Traditsioon vajab jätkamist ja rünnaku taha ei tohiks midagi jääda. Eelmisel hooajal 2.6 väravat mängus teinud meeskond läheb uuele aastale vastu enamvähem sama rivistusega. Lisandunud on vaid kõndiv müsteerium Sam Gagner, kelle näol on tegu talendika kujuga, kuid kes suudab harva stabiilseid esitusi näidata,

Kuigi justkui uueks täienduseks oleks ka korralikus vormis Vincent Lecavalier. Kunagine 100 punkti mees sai möödunud hooajal kirja vaid 20 silma ja jälgis pikalt, ise tervena olles, meeskonna mänge kõrvaltvaatajana. Flyers andis kaks suve tagasi langevale tähele üllatavalt suure lepingu - keskmine palk 4.5 miljonit - ja on seda nüüd kahetsemas. 35-aastasest ründajast on soovitud vabaneda juba praktiliselt poolteist hooaega, aga katsu sa lolli leida.

Enda õnneks ei pea aga Flyers lootma sellele, et talendikad, aga kummalised vennad nagu Gagner ja Lecavalier paugutama hakkaksid. Karavan läheb ka ilma nendeta edukalt edasi. Giroux ja Voraceki selja tagant on tulemas eelmise hooaja suurim väravakütt Wayne Simmonds, kes sihib uuel aastal 30 väravat, ja varajastes 20-ndates Sean Couturier ning Brayden Schenn. Mõlemad endised drafti avaringi valikud on kindlasti võimelised enamaks, kui eelmise hooaja punktid - vastavalt 36 ja 46.

Kaitses küsimärgid

Paljud inimesed on endale midagi ostnud ja siis üsna kiirelt hakanud seda kahetsema. Lecavalier leping ei ole Flyersi ainukene kukalt kratsima panev kontraht. Kaitsjate Mark Streiti ja Andrew MacDonaldi peale läheb igal aastal palgafondist 10.25 miljonit dollarit. Mõlema töötasu on suurem kui näiteks Ryan McDonagh'l ja Niklas Kronwallil.

(foto: Getty Images)
Streit on korralik relv rünnakul - eelmisel hooajal 52 punkti - aga 37-aastasena liikumas juba kütuseaurude peal. MacDonald on kaitsetsoonis silmapaistev töörügaja - 2013/14 kogu liiga peale enim blokeeritud pealeviskeid (242) - ning seetõttu fännide silmis sümpaatne, aga musta töö tegijaid saaks ka selgelt soodsama hinnaga hankida.

Streit pole ka ainus vanur sinisel joonel. Üle 30-ste klubis on veel Nick Schultz ja Jevgeni Medvedev, kes teeb 33-aastaselt oma NHL-i debüüdi. Venelane on ainus täiendus kaitseliini, mis lasi möödunud hooajal keskmiselt 2.72 väravat. See number vajab märgatavat parandamist, kui Voraceki sõnu täide soovitakse viia.

Väravas korralik tandem

Üks viis kaitse numbrite parandamiseks on väravavahtide mäng ja selle pärast Flyers uuel hooajal arvatavasti muretsema ei pea. Steve Mason oli möödunud hooajal nii keskmiselt lastud väravate (2.25) kui tõrjeprotsendi (92.8) osas liiga esimese kaheksa maskis mehe seas.

(foto: Getty Images)
Erinevad traumad jätsid aga 2009. aastal liiga parimaks uustulnukaks valitud kanadalase vaid 48 mängu peale ning Ray Emery ei suutnud raskel hetkel välja vedada. Uueks varuplaaniks on Michal Neuvirth.

Tšehhi puurivaht veetis enamuse lõppenud hooajast Buffalos, kus tema tõrjete efektiivsuseks oli 91.8%. Tegu selge edasiminekuga Emery 89.4% pealt. Flyersil on temaga seoses suured lootused. "Ta on hea väravavaht, kes on ennast tõestanud," on kiitnud peamänedžer Ron Hextall, kes endise puurivahina peaks kvaliteedi kaugelt ära tundma. "Üks põhjustes, mis meie jaoks varuväravavahi atraktiivseks teeb on see, et kui Masoniga midagi juhtub, siis suudab ta koormat kanda ning ta (Neuvirth) on seda varem teinud."

Washington Capitalsi organisatsioonis kaks korda AHL-i meistriks tulnud Neuvirth on senise karjääri jooksul olnud enamjaolt varunumber, aga Flyersis ootab teda ees tähtsam roll. "Olen kindel, et ta saab rohkem mänge kui tüüpiline varuväravavaht," märkis Hextall pärast tema hankimist.

Hooaja väljavaated

"Mul ei ole sellel tasemel kogemusi, seega ei hakkama ma teesklema, et need mul on. Mul on aga rohkelt enesekindlust oma filosoofiasse, mis toob meile edu," on Hakstoli poolsed meeskonna fännidele kindlasti lootust süstivad sõnad. Flyers on meeskond, kelle vastu mängides ei ole kunagi kerget päeva loota. Enamasti näpistatakse endast tugevamaid, aga hirmufaktorit omatakse kindlasti ka nõrgematega kohtudes. Kuigi eelmise hooaja rikkus just see, et nii öelda kohustuslikke punkte ei õnnestunud piisavalt tihti ära võtta. Lisaks mängiti kodust eemal kohutavalt - vaid kümme võitu.

Liigset nõrgemate vastu koperdamist võib ehk pidada vaimseks nõrkuseks. Selle kallal peab Hakstol kõva töö ära tegema, et meeskond teist korda sama reha otsa ei astuks. Nagu ülalpool mainitud, siis väga tihti seda ei juhtu, et Flyers kaks aastat järjest playoffidest eemale jääb. See peaks tähendama seda, et möödunud hooajal niigi ahhetama pannud võidujooks idakonverentsi viimastele playoff-kohtadele võiks tänavu tulla veel põnevam.

Meeskonna seest kostub enesekindlust nii mängijate seast kui treeneri toolilt. See võiks olla üheks edu võtmeks. Enesekindlust võiks juurde saada ka edukast hooaja algusest. Kahte viimast aastat on alustatud kohutavalt ja konkurentidele on sellega varajane edumaa antud. Tunamullu suudeti vahe edukalt kustutada, aga eelmisel hooajal sellist õnne enam polnud. Tänavu alustatakase mängude reaga, kus eeldatavaid kergemaid tööpäevi on oodata alles oktoobri lõpus, kas Sabresi või Devilsi vastu. Võimalik, et juba varakult näeme ära, mis masti meeskond see Hakstoli Flyers on.

Kommentaarid