Hooaja eelvaade: New York Islanders

New York Islandersiga seoses on algamas tõeline uus ajastu. Vanamoodne mängupaik Nassau Coliseum asendatakse ülimoodsa Barclays Centeriga, mis fännide hulgas kasvatab kindlasti entusiasmi ja loob elevust. Kuigi sama tunde saab kätte ka lihtsalt meeskonna arengut jälgides.

(foto: newsday.com)
Liiga üks tulisem rünnak peaks ka uuel hooajal edasi susisema

80ndatel neli järjestikust karikavõitu saanud klubi mängis ennast pärast vaheaastat tänu tulisele rünnakule uuesti playoffidesse. Keskmiselt skooriti 2.99 kolli ja see aitas varjata puudujääke kaitseliinis. Endale lastud 2.73-st väravast olid hullemad ainult seitse satsi. Kõvasti kiskus seda numbrit suuremaks täiesti kohutav vähemuses mängimise efektiivsus, mis jäi pidama 78% peale.

Rünnakul pole muidugi ka raske möllata, kui John Tavares on eluvormis. Meeskonna kapten sai mullu karjääri tippmargiga hakkama nii väravate (38) söötude (48) kui ka punktide osas (86). Liiga resultatiivseimale mängijale antavast Art Rossi trofeest jäi ta sõna otseses mõttes loetud sekundite kaugusele, kui Jamie Benn põhihooaja viimases mängus otsustava söödupunkti korjas.


Täna 25-aastaseks saav Tavares on aga muidugi veel päris noor mängumees ja selles mõttes on hirmutav - vähemalt kõigi vastasteks jaoks - see, milliseks võib ta kujuneda. "Ta on kindla peale selles liigas üks eliitmängijatest," kiitis suvel peamänedžer Garth Snow. "Olime õnnega koos aastal, mil meil oli drafti avavalikuõigus. Tema esitused räägivad enda eest. Kõik, kes teda mängimas näevad, saavad aru, et ta on eriline talent."

Ja Tavares pole muidugi ka ainus Islandersi suur talent. Tema selja tagant on tulemas juba järgmine generatsioon. "Ootame, et meie noored mängijad teeksid järjekordse sammu õiges suunas. Kutid nagu Ryan Strome, Brock Nelson ja Anders Lee on kõik head, noored mängumehed, kellel oli korralik hooaeg ning nad lähevad aina paremaks," mainis Snow.

Lisaks on edurivis tüübid nagu Kyle Okposo ja Josh Bailey, kes on mõlemad näidanud väga head klappi Tavaresega. Ehk lühidalt - jah, väravavahid, peate juba aegsalt ennast valmis sättima. Islanders on aina arenev sats, kes kindlasti üritab uuel hooajal oma kaitsenumbreid veidi korralikumaks vormida ja abi loodetakse saada ka uuest koduhallist. "Soovime, et seal oleks kohe algusest peale vastastel raske mängida. Ma ei usu, et paljud meeskonnad nautisid Coliseumi külastamist, seega soovime uuel hooajal luua samasugust tunnet," on Tavares rääkinud.

Kaitse saab toetuda paarile karikavõitjale

Islanders andis endast mullu korraliku möirgega märku, kui vahetult enne hooaja algust toodi oma sinisele joonele kaks endist karikavõitjat - Boston Bruinsist Johnny Boychuk ja Chicago Blackhawksist Nick Leddy. Alguses tundus, et nende toel saabki mitmeid aastaid peavalu põhjustanud kaitse korda, aga hooaja teises pooles hakkasid siiski numbrid valusalt kärisema.

(foto: islandersinsight.com)
Kehvad kaitsenumbrid olid ka põhjuseks, miks Snow väidetavalt kaalus pärast playoffide avaringis Washington Capitalsi vastu tulnud 3-4 kaotust peatreenerist Jack Capuanost loobumist. Siiski on aga klubi juures viis aastat töötanud peatreener saanud uue võimaluse. Lisaaega andis kindlasti fakt, et 101 punkti oli klubi jaoks enim alates hooajast 1983/84.

Samal ajal on aga faktiks ka see, et Islanders pole alates 1993. aastast mitte ühtegi playoffide seeriat võitnud. Seal pole muidugi ka palju käidud - 7 korda - aga siiski. Kaitses on praktiliselt sama mängijate valik ning Capuano peab varem läbikukkunud plaani ümber mõtlema ja selle edukalt tööle lükkama. Vastasel juhul võib juba algava hooaja käigus olla minek.

Kas Jaroslav Halak suudab vormi hoida?

Ainus suuremat sorti muudatus seoses enda võrgu kaitsmisega on see, et esiväravavahile Jaroslav Halakile on paariliseks toodud Thomas Greiss. Sakslane on saabunud New Yorki 89-mängulise kogemusega. Tema karjääri numbrid on varumehe kohta täitsa head - keskmiselt lastud väravaid 2.58, tõrjed 91.3% - aga tema eelmise hooaja võib siiski panna ebaõnnestunud aastate lahtrisse. Pittsburghis mängides suutis ta küll võita pooled oma 18-st stardist, aga väravaid läks sisse 2.59 ja tõrjete efektiisus oli 90.8%.

Kuna varumees on klubisse saabunud rasvase küsimärgiga, siis lähevad suured lootused taas Halaki peale. 30-aastane slovakk tegi mullu 38 võiduga klubi rekordi. Lisaks läks rekord kirja ka järjestikuste võitude osas (11), aga tema karjääri käik on parajalt kummaline. Seni on näiteks tema tõrjete efektiivsus kõikunud aasta-aastalt üles-alla. Mullu jäi see pidama 91.4% peale.


Klubi juhid olid tema debüütaastaga väga rahul. "Jaro on üks liiga parimatest väravavahtidest ja ma arvan, et kõik nägid seda, kui ta pikemate perioodide jooksul meeskonda vedas. Olime õnnega koos, et tema mängijaõigused eelmisel kevadel endale saime ja et ta 4-aastase lepingu tegi. See andis meile sellele positsioonile kindluse. See on tõeline luksus, kui sul on puurivaht, kes annab igal õhtul võiduvõimaluse," on Snow kiitnud.

Hooaja väljavaated

Nagu eelnev jutt juba välja on toonud, siis Islandersil oleneb väga palju kaitsest. Kui enda väravale saadakse kork ette, siis ollakse kindlasti suutelised 101-st punktist veelgi edasi liikuma. Potentsiaali selleks peaks ka olema, kuna Boychuk ja Leddy on tõesti väga võimekad kaitsemehed ning nende kõrval on ka mitmed teisi hea tasemega tegijaid - näiteks 2007. aasta drafti 4. mees Thomas Hickey ja lootustandvad noorukid Calvin de Haan ning Travis Hamonic. Eile tehti ka aastane leping ülikogenud Marek Židlickyga.

Playoffides avaringist kaugemale edenemine võib endiselt probleeme valmistada, aga kuna meeskond on keskmise vanuse poolest üsna noor - 38ne Židlicky nüüd kõige vanem, aga järgnevad 31sed Boychuk, Frans Nielsen ja Mihhail Grabovski - siis on kindlasti aega veel selle proovimiseks. Kui räägitakse, et linnanaabril Rangersil on karikavõidu aken tasapisi sulguma hakanud, siis Islandersil on see alles avanenud või isegi veel avanemas. Ehk läheb see isegi pauguga lahti.

Snow on igatahes lootusrikas: "Playoffidesse pääsedes võib kõike juhtuda. Me tunneme, et meil on meeskond, mis suudab igal õhtul konkurentsivõimeline olla. Viimasest kolmest aastast kahel oleme playoffides olnud. Kaotasime 6. mängu Pittsburghile ja eelmisel aastal 7. mängu Washingtonile. Usun, et see kogemus aitab mängijatel kasvada ning sellele me ka loodame."

Kommentaarid