Hooaja eelvaade: New Jersey Devils

New Jersey Devilsi fännid ei ole harjunud eluga liigatabeli tagumises otsas. Lou Lamoriello ajastu tõi kolm Stanley karikavõitu, millele lisandus veel kaks finaalikohta. Viimane neist aastal 2012 ja pärast seda polegi meeskond enam playoffidesse jõudnud. Seda lootust pole ka algaval hooajal.

(foto: Adam Hunger/USA TODAY Sports)
Soovitakse väravaid, aga kust need tulema peaksid?

Devils skooris eelmisel hooajal keskmiselt mängus vaid 2.15 kolli, millest halvemad olid ainult kaks meeskonda. Võrgu sahistamine on olnud probleemiks pikemat aega - kolm hooaega järjest on selle osas jäädud liiga viimase nelja sekka. Lamoriellolt peamänedžeri tooli üle võtnud Ray Shero on seadnud sihiks lisada rünnakule särtsu, aga keeruline on näha, kust väravad algaval hooajal peaksid hakkama tulema.

27 tabamusega oli mullu meeskonna edukaim väravakütt suvel 33-aastaseks saanud Mike Cammalleri. Tema peamiseks abiliseks on 39 aasta vanune saurus Patrik Eliaš. Uuele hooajale vastu minnes on Devils liiga üks vanimaid. Seda isegi pärast 35-aastasest Scott Gomezist ja 37-aastasest Dainius Zubrusest loobumist. Naljakal kombel on meeskonna uus peatreener John Hynes vaid aasta võrra Eliašest vanem.

Hynes ise oma vanusest suurt numbrit ei tee. "Ma ei mõtle enda vanusele. Tean lihtsalt, et minu jaoks on see suur võimalus, sellesse liigasse on keeruline pääseda ning püsima jääda," rääkis liiga noorimaks peatreeneriks saanud ameeriklane vahetult pärast klubiga liitumist. "Tähtis on teenida ära mängijate austus, lisada väärtust sellele, mida me üritame saavutada ja keskenduda selle, mida me igapäevaselt peame tegema, et saada väga heaks hokimeeskonnaks."

Klubi parimad tulevikutalendid tulevad ka just kaitsemeeste seast, mitte edurivist. Loodetakse, et tänavuse drafti 6. valik Pavel Zacha suudab treeninglaagris näidatavate esitustega koosseisus kanda kinnitada, aga 18-aastasena peab harukordselt hea olema, et NHL-is efektiivselt tegutseda. Veidi vanemad on Stefan Matteau, Reid Boucher ja sel suvel Anaheim Ducksist toodud Kyle Palmieri, kuid see seltskond vajab esmalt lihtsalt mänguaega, et ennast näidata,

Mänguaega peaks noortele kindlasti ka jaguma, kuna Cammalleri ja Eliaše kõrval ei ole meeskonnas väga palju loovat jõudu. Adam Henrique'ist on palju loodetud, kuid pärast 51-punktilist debüüthooaega on veebruaris 26-aastaseks saav ründaja jäänud toppama 40 punkti kanti. Lõpmatult ei saa lootustandev mängija olla. Üks aeg tuleb ka oma potentsiaal avada.

Jokkeriks võib uuel hooajal kujuneda Sergei Kalinin. 24-aastane venelane on vaatamata noorele vanusele üsna palju juba ära teinud. Tal on kodus 2014. aasta MM-kuld ning KHL-is oli ta enda meeskonna Omski Avangardi kapten. Möödunud hooaeg oli tema karjääri edukaim - 58 mänguga 25 silma (12+13) - ja äkki õnnestub hea mänguvorm Põhja-Ameerika väljakutele kaasa võtta.


Kaitseliin üks liiga noorimaid

Meeskonna keskmine vanus on kõrgel, aga selles ei saa süüdistada kaitsjaid. Pärast kapteni Bryce Salvadori lõpetamist on Devils uuele hooajal vastu minemas vaid ühe kaitsjaga, kellel vähemalt 30 aastat turjal. Selleks on 32-aastane asekapten Andy Greene. Tema järel tuleb viimased kaks aastat Euroopas mänginud, 28-aastane Marc-Andre Gragnani ning seejärel on juba tükk tühja maad.

"Meil on üleküllus kaitsjatest, kes suudavad hästi liikuda ja litrit sööta," on Hynes öelnud oma kaitsemeeste kohta. "See on julgustav, kui litter saab liikuda kiirelt väravavahilt kaitsjatele ja sealt edasi ründajatele. Nii saab mängida tempokat ja ründavat mängu,"

(foto: Len Redkoles/Getty Images)
Ründavaid kaitsjaid on põnev vaadata, aga nad võivad oma meeskonnale ka mitmeid karuteeneid teha. Eriti veel kui kogumusi pole. Näiteks 24-aastane Eric Gelinas alustas eelmisel hooajal viisakas tempos punktide kogumisega, kuid kukutati peagi koosseisust välja, sest enda tsoonis tegutsemisel esines probleeme. Uljaspäid on tema kõrval veel teisigi nagu näiteks Damon Severson ja Adam Larsson. Suvel on koosseisu lisatud ka John Moore, kes samuti tuntud ründava mentaliteedi poolest.

Lootust pakub Cory Schneider

Kui panna puurivahid ritta viimase kolme hooaja numbrite põhjal, siis ei ole vähemalt 100 matši teinud meeste seas väikseima keskmise väravate arvuga ei äsja liiga MVP-ks valitud Carey Price, ei kuningas Henrik, Tuukka Rask ega ka mõni teine nimekas väravavaht. Selleks on hoopis Cory Schneider. Kaks suve tagasi Devilsiga liitunud ameeriklane on lasknud vaid 2.14 väravat.

Schneider soovib enda sõnul Devilsi karikani viia ning ise on ta selle nimel kõvasti veava nägemas. Möödunud hooaeg oli meeskonna jaoks väga vaevaline, aga Schneider andis satsile enamus mängudes võiduvõimaluse, lastes vaid 2.26 väravat, tõrjete efektiivsusega 92.5%. Viimase kolme aasta protsent on 92.4% ja sellest on paremad vaid Price ja Rask.

(foto: sportsnet.ca)
Suurepärane väravavaht teeb Devilsist veidra meeskonna. Halvad satsid on muu hulgas postide vahel nõrgad, aga Schneider on juba mitu aastat kõrgetasemelist mängu näidanud. Ise on ta teatanud, et jääb seoses meeskonna ümberehitamisega kannatlikuks ja see on klubi jaoks suurepärane uudis. Kuigi algaval hooajal ei jää kindlasti harvaks need juhud, mil väravavaht jääb lihtsalt pead raputama selle suhtes, mis tema ees toimub.

Hooaja väljavaated

Devils on uuel hooajal liiga üks nõrgimaid meeskondi. Teatud head lülid, eesotsas Schneideriga on paigas, aga klubi pole suve jooksul üldse ambitsioone näidanud, jäädes mängijateturul passiivseks olgugi, et uute nägude palkadeks saaks välja laduda julgelt üle kümne miljoni dollari. Edu soovitakse saavutada kunagi tulevikus, kuigi keegi ei tea täpselt millal.

"Ostsime meeskonna eesmärgiga võita ja ilmselgelt on viimased kaks hooaega meie jaoks olnud pettumust valmistavad," on öelnud 2013. aastal üheks klubi omanikuks saanud Joshua Harris. "Soovime ehitada eliitorganisatsiooni, mis oleks pidevalt playoffides ja Stanley karika konkurentsis."

Harrise sõnul on pandud paika konkreetne plaan, mille osaks on kõik käigud, mis ette võetud. 50-aastane ärimees on ka Philadelphia 76ersi omanik ning NBA-s on tema meeskond enamvähem samas seisus. Viimased playoffid jäävad 2012. aastasse ning selja taga on kaks väga piinlikku hooaega, kus tundus, et meeskonnal võidumõtteid justkui polnudki. Loodetavasti ei tugine see Devilsiga seotud "plaan" samadel põhimõtetel.

Kommentaarid