Hooaja eelvaade: Minnesota Wild

"See neetud Chicago Blackhawks." - nii võivad mõelda kõik Minnesota Wildi mängijad ja fännid. Pärast 4-aastast pausi on kolm hooaega järjest playoffidesse jõutud, aga kõigil aastatel on just Blackhawks meeskonna konkurentsist kukutanud. See seeria tuleb oma eesmärkide täitmiseks lõpetada.

(foto: Getty Images)
Kohanenud Vanek ja edukam ülekaalus mängimine annaks rünnakule vunki juurde

Mike Yeo meeskond skooris mullu 2.77 väravat mängus, millega platseeruti viisakal 12. kohal. Seda isegi vaatamata eelmise suve suure täienduse Thomas Vaneki karjääri ühele halvimale aastale. Austerlane suutis koguda 52 punkti, millest täishooaegade arvestuses halvem vaid tema debüütaasta (48 punkti). 31-aastast ründajat vaevasid kohanemisraskused.

"Vaatamata sellele, millega ma pidin hakkama saama - kehv tervis, erinevates kolmikutes mängimine, varasemast suurem playmakeri roll - jõudsin 20 värava ja 50 punktini, aga see polnud siiski selline minek, mida sooviksin näidata. Minu eesmärgiks on skoorida 30+ väravat," rääkis Vanek selle nädala alguses.

(foto: Jordan Doffing/MHM Photo)
Karjääri jooksul seni 298 kolli teinud ründaja pandi rohkem mängujuhina tegutsema seetõttu, et Wildi ründeliin on parajalt talendist tilkumas. Zach Parise, Jason Pominville, Mikko Koivu, Mikael Granlund...ja see nimekiri läheb aina edasi. Näiteks Nino Niederreiter oli Parise'i taga 24 tabamusega väravaküttide edetabelis teisel kohal, aga ta veetis enamuse hooajast tagumistes ründekolmikutes.

Samas ei kuulu täielik ründakul amoki jooksmine väga peatreeneri visiooni. "Vaatamata sellele, et skoorisime mullu palju rohkem kui inimesed arvavad, eriti hooaja teises pooles, ei ole me liiga parimate ründemeeskondade seas. Meie identiteet põhineb töökusel ja tugeval kaitsemängul," tunnistas Yeo hiljuti.

Sellest, et meeskonnal pole vaatamata suurele talendi kogusele rünnakul asjad päris korras, andis hästi aimu ülekaalus mängimise efektiivsus. Hädise 15.9%-ga suudeti edestada vaid kolme meeskonda. Playoffides tõsteti see avaringis St. Louis Bluesi 33.3% peale, aga eks kõik, mis järsult tuleb võib sama järsult ära kaduda ja nii juhtuski järgmises ringis.

Yeo teab ja loodab, et seda annab parandada: "Me teame, et meil on mängijate grupp, kes on paremad sellest kohast, mida eelmisel aastal ülekaalu osas näidati. Ent me ei jää ka lihtsalt paigale istuma ja lootma, et saame järsku liiga parimaks ülekaalu meeskonnaks. Me tahaksime seda olla, aga see sõltub mitmetest asjadest. Mängijatest ja sellest, kuidas nad ühele lainele saada."

Niigi tugev kaitseliin on jõudu juurde saamas

Wildi endale lastud 2.41-st väravast olid mullu paremad vaid viis meeskonda. Suur osa selles oli väravavahil Devan Dubnykil, kes transformeerus müstiliseks meheks, aga eks iga väravavaht vajab suurt toetust ka oma kaitsjatelt. Wildi sinise joone mehed suutsid seda pakkuda ja isegi olukorras, kus kaitseliini liider Ryan Suter oma mänguvormiga hädas oli.

(foto: tsn.ca)
Yeo oli Suteri panusega rahul, aga meeskonna üks asekaptenitest oli päris löödud. "Käisin tal pärast hooaja lõppu külas. Ta oli enda suhtes väga kriitiline ja ma ei arvan, et ta seda vääriks. Statistika osas ei olnud tegu ehk tema parima aastaga, aga ta tegi palju häid asju. Hooaja teises pooles olime me liiga parim meeskond ja tema oli meie liider," mainis Yeo.

Suter oli mullu keskmise mänguaja osas liiga liider (29:03) ja liigne koormus võis oma osa mängida selles, et 30-aastane jänki ei suutnud enda kõrgetele standarditele vastavat mängu näidata. Selle suhtes on aga heaks uudiseks see, et mitmed noored on peale kasvamas. Meeskonna pesamuna, 21-aastane Matt Dumba tegi eelmisel hooajal +13'ga selle arvestuses klubi kollanokkade rekordi. Lisaks küpsesid aasta võrra edasi 22-aastane Jonas Brodin ning 25sed Jared Spurgeon ja Marco Scandella. Samuti loodetakse palju ka suvel koos Robert Roobaga noortelaagris mänginud Mike Reillyst, keda peetakse ülekaalu spetsialistiks.

Devan Dubnyk ei pea liigse ootuste koorma all kannatama

Dubnyk tegi mullu hullumeelse aasta või õigem oleks isegi öelda poolaasta, kuna enne jaanuaris Minnesotasse saabumist konutas ta Arizona Coyotesi pingi peal. Wildi eest tuli 39 mänguga 27 võitu. Keskmiselt lasi ta endale vaid 1.78 väravat ning tõrjete efektiivsuseks oli 93.6%. Sellist vormi on raske korrata, aga klubi seda ei ootagi.


"Me ei palu temalt, et ta oma selle aasta vormi igal aastal kordaks. See ei ole reaalne. Ent me usume, et ta suudab olla selles liigas hea väravavaht. Ta on jõudnud parimasse mängijaikka," rääkis suvel peamänedžer Chuck Fletcher.

Yeo on öelnud, et 29-aastast puurivahti ootab uuel hooajal ees kindlasti väiksem koormus. Eelmise hooaja lõpus alustati temaga praktiliselt kõiki mänge, kuid samas pole kadunud usk Darcy Kümperisse, kellelt loodetakse uut tõusu. 25-aastane kanadalane lasi mullu endale 2.6 väravat, tõrjete efektiivsusega 90.5%. Aasta varem ringlesid numbrid vastavalt 2.4 ja 91.5% ümber.

Hooaja väljavaated

Wild oli eelmise põhiturniiri lõpus liiga parim meeskond. Sealt saadud hooga mindi edukalt läbi ka playoffide avaringist, aga siis langeti üsna väikese vastupanuga (mängud 0-4) Blackhawksi vastu. Õppida on veel nii mõndagi, kuid Yeo hinnangul on meeskond valmis karikavõidule konkureerima, öeldes: "Arvame, et oleme konkurentsivõimelised ja karikanõudlejad."

Samal ajal on jäädud reaalsuse piiridesse, ega pole illusioone loodud. "Meie liiga on nii raske, et minu arvates oleks täielik ignorantsus, kui usuksime, et ei peaks vaeva nägema ja tugevalt esinema ning arvaksime, et meil ei seisa uuel hooajal ainuüksi playoffidesse jõudmiseks ees raskeid aegu. Reaalsus on see, et mängime läänekonverentsis ja oma divisjonis. Peame näitama oma parimat mängu ja vähemaga meil pikka pidu pole," lisas Yeo.

Mingis mõttes võib öelda, et raskused on meeskonda tabanud ka juba enne hooaja algust. Nimelt on Yeo kritiseerinud oma hoolealuste esitusi kontrollkohtumistes, olles eriti rahulolematu noortega: "Suhtlemine on ilmselgelt osa tööst, aga meie ülesandeks pole innustada tugevalt mängimisele ja tahtmisele siin olla." Oleks ikka pidanud kohe Robertiga lepingu ära tegema...

On ütlemata vägev mõelda, et NHL-i üks tugevamatest satsidest on meie mehe suhtes huvi üles näidanud. Wild on tõusuteel olev meeskond, kelle tuumik võib veel mitu head aastat edukalt koos mängida. Omadega on jõutud faasi, kus ollakse valmis suureks läbimurdeks, aga nagu eelpool mainitud - esimese asjana tuleb Blackhawks maha murda. See oleks aga isegi Tom Cruise'i jaoks keerukas missioon.

Kommentaarid