Hooaja eelvaade: Edmonton Oilers

Aasta oli 2006, kui Edmonton Oilers jäi oma kuuendast Stanley karikast vaid ühe võidu kaugusele. Sama aasta oli ka viimane, mil Oilers playoffides mängis. Järgnenud on ligi kümnendi jagu pettumust, kuid halvad ajad peaksid peagi olema möödanik. Seda muidugi juhul, kui kõike taas untsu ei keerata.

(foto: Jason Franson/AP)
Saabub Messias McDavid

Oilers on püsinud teiste järel sörkijana olgugi, et Connor McDavid on alates 2010. aastast klubi neljas (!) drafti avavalik. Lisaks on nende kõrvale pandud mitmeid teisi kõrgeid valikud. Talenti on olnud kõvasti, aga jääle pole ilmunud konkurentsivõimelist meeskonda. Ehk see seis nüüd muutub, kui satsis on mängija, keda hinnatakse suurimaks talendiks pärast Sidney Crosbyt.

18-aastane McDavid saabub NHL-i suurte ootuste pagasiga, aga seda on ta juba mitmeid aastaid kandnud. Tegelikkuses oli ta tänavuse drafti 1. valik juba ammu enne, kui Oilersile õnnejumal naeratas ja noppetöö tehtud sai. Noormeest on kiitnud mitmed korüfeed, teiste seas ka herr Gretzky, aga suurima surve paneb ta endale hoopis ise. "Minu poolt endale pandud ootused ületavad kõigi teiste omad," ütles McDavid drafti ajal.

(foto: cbc.ca)
Klubi on suvel ka selle nimel kõvasti vaeva näinud, et imelaps saaks oma karjääri alustada võimalikult stressivabalt, piisavalt heas meeskonnas. Ette on võetud korralik puhastuskuur, mille käigus on juhtivatel kohtadel klubi endised mängijad asendatud inimestega, kes on liigas varasemalt edu saavutanud. "Fännid peaksid elevil olema. Tehtud on mitmeid suuri muudatusi ja sisse on toodud mitu suurepärast hoki inimest," on McDavid kiitnud.

Uus peatreener Todd McLellan saab tänu uue peamänedžeri Peter Chiarelli tööle uueks hooajaks enda käsutusse selgelt parema meeskonna kui tema eelkäijatel. Noorte ründajate kõrvale on toodud kogemust, täiendatud on kaitseliini ning postide vahele saab panna lootustandva mehe.

Vanemad ründajad asuvad tegema musta tööd. McDavid peaks eelkõige lõbutsema koos Taylor Halli, Ryan Nugent-Hopkinsi ja Jordan Eberlega. Koostöö timmimine näib meeskonna senise esiründaja Halliga sujuvat väga hästi. Samas ei olegi otseselt rünnak olnud see, mis viimastel aastatel pannud fännid peast juukseid välja kiskuma. Väravad pole olemasoleva talendikogumi puhul probleemiks, aga McLellan peab noorhärrad panema ka kaitset mängima.

(foto: Jason Franson/AP)
"Paberi peal võime me kõike ette kujutada, aga tegelikkuses peame kõik kokku sulandama. Peame tegema otsuse, kuidas soovime mängida ja jääma selle juurde püsima - mitte ainult headel päevadel, aga ka halbadel päevadel, mida kindlasti ette tuleb," on McLellan oma talendika koosseisu kohta öelnud.

Parandamist vajab liiga halvim kaitse

Oilers lasi endale eelmisel hooajal 276 väravat, keskmiselt 3.37 mängus. Sellega oldi teist aastat järjest liiga halvimat kaitset omanud meeskond. Probleemid oma tsoonis on ilmsed ja enne, kui McDavidist vaimustuda, tuleb seal kraanid kinni keerata. Seltskonda sinisel joonel täiendavad Eric Gryba, Griffin Reinhart ja Andrej Sekera. Just viimase hankimist võib Oilersi poolt pidada meisterlikuks lükkeks.

Sekerat on viimastel aastatel peetud liiga üheks alahinnatumaks kaitsjaks. 29-aastane slovakk oli justkui ära peidetud kehvadesse Buffalo Sabresi ja Carolina Hurricanesi meeskondadesse. "Suurtest poistest" otsustas viimaks Los Angeles Kings ta lõppenud hooajal endale hankida. Periood LA-s ei osutunud edukaks, aga kuna kogu meeskond jooksis lati alt läbi, siis ei maksa usutavasti selle pärast muretseda.

(foto: Ron Chenoy/USA TODAY Sports)
"Ta on mitmekülgne ja tugev kaitsja. Tema näol on tegu kindla mängumehega, kes võib mängida mitmel positsioonil, kaitsta ja alustada rünnakuid," iseloomustab Chiarelli Sekerat, kellega tehti kuueaastane, 33-miljoniline leping.

Sekera võib Justin Schultziga moodustada võimsa kaitsepaari või siis olla ninamees teises paaris. Ta on võimekas mängumees nii ülekaalus kui vähemuses. Paljud usuvad, et 5.5-miljonilise aastapalga eest toodud mees on isegi odavalt saadud.

Uus nägu väravasuul

Alles see oli, kui Ben Scrivens tegi uskumatu NHL rekordi. Endine Kingsi ja Toronto Maple Leafsi puurivaht sai 2014. aasta jaanuaris San Jose Sharksi vastu nullimängu, kus tuli teha 59 tõrjet. Loomulikult ei saa ühe mängu alusel põhja panevaid järeldusi teha, aga Scrivens oli end ka varem heast küljest näidanud ning tundus, et pikalt kestnud segadus Oilersi väravasuul saab lahenduse. Lõpuks see nii aga siiski polnud

Scrivensil on selja taga karjääri halvim aasta, mis lõppes 53-st stardist tulnud 15 võidu, keskmiselt sisse lastud 3.16 värava ja vaid 89%-lise tõrjete efektiivsusega. Selliste numbritega ei julgeks ükski endast lugupidav väravavaht endale esikinda kohta nõudma minna. Seega võib arvata, et Oilersi uueks esinumbriks saab suvel New York Rangersist todud Cam Talbot.


Omal ajal draftimata jäänud Talbotil on kirjas kaks järjestikust superaastat. Tema karjääri keskmisteks numbriteks on hetkel 2.00 ja 93.1%. Tundub, et Oilers on tema toomisega oma värava nüüd kindlustanud. Kuid 28-aastase puurivahi juures tuleb siiski ära märkida üks suur "aga". Ta mängis meeskonna eest, kes on kaitse osas liiga üks parimaid ning tema karjäär on veel lapsekingades. Talbotil on kirjas 57 põhihooaja kohtumist ning kaks playoffides jääl käimist. Potentsiaali kindlasti on, aga sama palju on ka küsimärke.

Hooaja väljavaated

Mõni arvab, et Oilers on uuel hooajal, nagu aamen kirikus, playoffides. McLellan, kes enne eelmist hooaega viis Sharksi kuus aastat järjest playoffidesse, pole ka harjunud sellega, et juba aprilli keskel suvepuhkus algab. Hüpe põhjast tippu näib raskena, aga nagu Colorado Avalanche alles nii hiljuti kui 2013/14 hooajal näitas, siis ei ole see võimatu. Seejuures võib ka kahe klubi vahele tõmmata teatud paralleele.

12/13 hooajal ühte liiga halvimat kaitset omanud Avalanche - lasti 3.13 väravat mängus - tugevdas samuti toona suvel tagalat ja timmis veidi meeskonna selgrooga. Draftist oli meeskonda toodud Nathan MacKinnon, kes tegi 63 silmaga oivalise debüüthooaja. Arvestades, et McDavidi punktisaaki ennustatakse 70-80 vahele, siis võib täitsa küsida, et kas ajalugu kordab ennast?

Iseenesest on 2013. aasta suvel kasutusele võetud uus formaat playoffide lootuseid silmas pidades Oilersi jaoks soodne. Üldplaanis on läänekonverentsis väga raske ellu jääda, aga enda divisjonis tuleb vaid esimese kolme sekka pressida. Vaadates seisu Vaikse ookeani divisjonis, siis võib see võimalik olla. Kings ja Anaheim Ducks lähevad kindlasti karika järele, Calgary Flames on ka ees, aga Sharks ja Vancouver Canucks liiguvad hetkel ringi küsimärkidega ning Arizona Coyotesi võib igasugustest playoffide juttudest juba eos välja jätta.

Kommentaarid