Hooaja eelvaade: Dallas Stars

Vahest ei piisa hooaja eesmärkide täitmiseks enda parandamisest. Selle sai eelmisel hooajal selgeks Dallas Stars. Võrreldes hooajaga 2013/14, millega lõpetati viieaastane playoffideta periood, koguti üks punkt rohkem, aga marjamaale enam ei pääsetud.

(foto: Tim Heitman/USA TODAY Sports)
Rünnakule pole midagi ette heita

Vaid Tampa Bay Lightning tegi mullu rohkem väravaid kui Tyler Seguin & Co ning sedagi vaid ühe tabamuse jagu. Lindy Ruffi meeskond võis iga hetk plahvatada ning lühikese aja jooksul 2-3 tükki vastaste puuri panna. Seda isegi olukorras, kus meeskond oli ülekaalu mängides keskpärane - efektiivsuseks 19% ja kogu liiga peale 11. koht. Suvel on edurivi veelgi täiendatud. Liitunud on karjääri jooksul 249 kolli teinud Patrick Sharp.

Stars loodab, et Chicagos kolm korda Stanley karika võitnud ründaja toob meeskonda kogemusi ning samuti soovitakse tema toel erimeeskonnale elu sisse puhuda.

(foto: dallasnews.com)
"Ta saab meil ülekaalu olukordades olema suureks kasuks. Alati kui Chicagos mängisime, siis oli tema roll ülekaalu ajal olulisel kohal," on 33-aastase ründaja kohta rääkinud peamänedžer Jim Nill. 66 Sharpi senise karjääri väravatest on tulnud just ülekaalus mängides.

Rünnakul ootavad Sharpi juba ees Seguin ja värske Art Rossi trofee võitja Jamie Benn, kes kahe peale viimase kahe hooaja jooksul kogunud 327 punkti. Lisaks veel karjääri jooksul ligi 800 kohtumise juures peaaegu punkti mängu kohta kogunud Jason Spezza ja endine 20 värava skoorija Aleš Hemsky. Lisaks tuleb laatsaretist justkui uue näona välja Valeri Nitšuškin, kes kogus tunamullu oma debüüthooaja käigus 34 silma, aga sai läinud aastal puusavigastuse tõttu väljakule vaid kaheksas kohtumises.

"Kui ta (Nitšuškin) mängib oma võimete kohaselt, siis ei usu ma, et on palju meeskondi, kelle esimesed ründekolmikud on paremad," on märkinud Starsi omanik Tom Gaglardi, kes suve jooksul kiitnud ka klubi noori kaitsjaid.


Noormehele endale on muidugi tähtsam meeskonna edu: "Ma ei mõtle enda statistikale. Soovin lihtsalt Stanley karika võita. Loomulikult kui skoorin väravaid ja kogun punkte, siis aitan oma meeskonda, aga ainult seda ma tahangi."

Dallases tahavad hetkel kõik, et 20-aastase venelase puus oleks nüüdseks korralikult uuesti ühes tükis ja sama kehtib ka Benni kohta. Uskumatul kombel sai Starsi kaptenist liiga resultatiivseim mängija nii, et ta mängis suure osa hooajast puusavigastusega. Kevadel käis ta mõlema puusaga noa all ära. Taastumise pikkuseks hinnati 4-5 kuud, mis tähendab, et vähemalt hooaja alguses võib Ruff ühest oma ründerelvast ilma olla. Samas, arvestades seda tohutu talenti, mis rünnakul on, siis ei tohiks see probleeme valmistada.

Chicagost on tulnud ka kaitsesse abi

Naljaninad on suvel märkinud, et Nill on edujahil võtnud lihtsalt ette ühe lollikindla plaani - tuua meeskonda karika võitnud satsi liikmed. Sharp saab jätkata oma karjääri koos Johnny Oduyaga, kellega 2012. aastal Chicagos kokku satuti. 33-aastane kaitsja sai Starsilt vabaagendina kaheaastase lepingu. "Kui noorematel kaitsjatel tekivad raskused, siis peavad veteranid nagu Oduya neid toetama. Selle mõttes on tema liitumine väga tähis," on sõnad, millega Nill tehingut kommenteeris.

(foto: Dennis Wierzbicki/USA TODAY Sports)
Lisaks rootslasele on Starsi kaitseliinis veel vaid Alex Goligorski vähemalt 30 aasta vanune. Kogemus on mõnede hinnangul üks müstiline omadus, millest kiputakse ehk liiga palju rääkima, aga kahtlemata on see tähtis. Oduya suudab seda pakkuda. Üle 600 põhihooaja kohtumise kaasa teinud kaitsjaid on palju, aga vähestel on playoffidest ligi 100 matši selja taga. Benn on öelnud:"Sharpi ja Oduya puhul on kõige tähtsam see, et nad teavad, kuidas võita. Nad on seda elu elanud ja paljud meist pole seda veel teinud."

Selle kõrval, et veteranid hetkeseisu parandavad on neil ka teiste arengu mõttes oluline roll. Kindlasti saavad Starsi nooremad kaitsemehed mitmekordse karikavõitjaga kasvõi vaid vesteldes nii mõndagi kõrva taha panna. 23-aastane John Klingberg andis endast lõppenud hooajal juba jõuliselt märku ja Oduyaga ühes meeskonnas olemine peaks tema potentsiaali veelgi kasvatama.

Väravas variant A ja A1

Vähemalt paberi peal on Starsil uuel hooajal üks võimsamaid väravavahtide duosid. Kari Lehtoneni kõrvale on toodud Antti Niemi. Soomlastel on kahe peale kirjas üle 800 NHL põhiturniiri mängu. Niemil muidugi ka karikavõit Chicagost. Ega muud moodi Nilli silmis väga enam Dallasesse ei õnnestu kolida.

Hetkel tuleb jääda tandemi hindamisel paberi juttude juurde, kuna mõlemad lähevad uuele aastale peale pärast kehva hooaega. Lehtonen seejuures tegi üldse oma karjääri halvima aasta, näidates vaid napilt üle 90% ulatunud tõrjete efektiivsust (90.3%).

(foto: USATSI)
Nill loodab, et puurivahid saavad üksteist aidata: "Mõlemad on viimase 3-4 aasta jooksul mänginud väga palju ja hooaja käigus on olnud aegu, kus nad vajanuks puhkust. Nad teavad, et nüüd saavad nad selleks võimaluse. Nad on mõlemad võistlushimulised tüübid, seega asuvad nad üksteist kannustama ja minu arvates on see parim variant."

Omaette teema on seoses sellega, et kuidas reageerivad aasta jooksul 60+ mänguga harjunud mehed sellega, et koormus nüüd märgatavalt langeb. Klubil on plaanis hakata neile võrdselt mänguaega jagama ja saab olema huvitav näha, kuidas see välja kukub. Kas ollakse värskemana teravamad või hoopis lohakamad, kuna harjumuspärast mängupraktikat enam ei saa?

Hooaja väljavaated

Starsi puhul on see sümpaatne, et jaanalinnu kombel pead liiva alla ei panda ning oma vigu tunnistatakse. Probleemid kaitses olid ilmsed ja nende kallal asutakse nüüd kõvasti vaeva nägema. Selle nimel on tehtud mängijateturul häid lükked ja näiteks väravavahte on toodud toetama ka hinnatud spetsialist Jeff Reese.

Arvestades suviseid kulutusi oleks uuesti playoffidest eemale jäämine suureks pettumuseks ja see tähendab, et peatreener Ruff on paraja surve all. Olles omal ajal talendivaesest Buffalo Sabresist imameeskonna vorminud ei ole tema senised kaks Dallases veedetud aastat veel midagi väga suurt toonud. Küll on talle aga selleks nüüd vägevad vahendid kätte pandud.

"See on meie jaoks väga oluline, et teha järgmine samm. Need kutid on olnud võitjad ja teavad, kuidas see käib. Nad peaksid aitama meil selleni jõuda," rääkis Ruff kesksuvel uute nägude kohta. "Omanikkond on ette astunud ja andnud märku, et nad suudavad selle meeskonna paremaks teha. See on tohutult tähtis!"

Loodetavasti klubi juhid veel mäletavad neid kiitvaid sõnu, kui meeskond satub hooajale kehva stardi tegema. Esimesest seitsmest mängust viis on võõrsil ning ühtegi kerget vastast pole ette sätitud. Ruff kirus juba eelmise hooaja sees kehva algust. Seda peab oma suurte plaanide nimel vältima.

Kommentaarid