Hooaja eelvaade: Columbus Blue Jackets

Kui paljud playoffidest välja jäänud meeskonnad soovivad eelmise hooaja unustada ning alustada uuelt lehelt, siis Columbus Blue Jacketsi puhul see nii ei ole. Ei soovita kindlasti mäletada vigastusterohket hooaja esimest poolt, kuid selle lõpp oli selline, millist loodetakse korrata.

(foto: Kirk Irwin/Getty Images)
Rünnak kujuneb vastaste jaoks väga mürgiseks

Blue Jackets lõpetas eelmise hooaja seeriaga, mille käigus võideti 16 hooaja viimasest 19-st mängust! Selle käigus skooriti keskmiselt 3.82 väravat mängus. Meeskonnas oli lõpuks neli ründajat, kes ületasid 20 värava piiri ja neist kolm olid 30 ümbruses - Nick Foligno 31, Scott Hartnell 28, Ryan Johansen 26. Sel suvel on vastaste jaoks mürgist ründeliini veelgi täiendatud.

Suure tehinguga toodi Chicagost üle Brandon Saad, kellel samuti värskelt tehtud karjääri esimene vähemalt 20 kolliga aasta. "Teame täpselt, millist tüüpi mängija ta on: aus, töökas, väga kiire, kes suudab võimalusi realiseerida. Ta kuulus suurepärasesse meeskonda ja teeb selle satsi paremaks, mul pole selle osas üldse kahtlusi," kirjeldas hiljuti Saadi meeskonna peatreener Todd Richards.

(foto: Getty Images)
Saad oli üleminekust algselt veidi šokeeritud, aga on hiljuti rõõmustanud selle üle, et saab hakata koos Johanseniga mängima: "Tema vastu mängides oli ta alati silmapaistev, eriti koos litriga. Tal on mitmeid oskuseid. Ta suudab finišeerida ja ise võimalusi tekitada."

Tegu on kõigi vastaste jaoks hirmuäratava duoga. Kui Saad jäi Chicagos Jonathan Toewsi ja Patrick Kane'i varju, siis Columbuses on tal võimalik saada ise ühe suurepärase ründepaari liikmeks. Johansen on teinud kaks aastat järjest karjääri tippmargi - tänavu 73 punkti - ning endas näeb ta potentsiaali veelgi enamaks. "Olen 100% kindel, et nähes veidi rohkem veava ja saades stabiilsemaks võin nende kuttidega konkureerida," on 23-aastane ründaja öelnud liiga resultatiivsustabeli esikoha suhtes.

Samal ajal ei ole Saad ka ainukene, kes klubis elevust on tekitamas. 2013. aasta avaringi valik Alexander Wennberg visati eelmisel hooajal olude sunnil vette ja olgugi, et esitused olid ebastabiilsed, teenis ta siiski ka rohkelt kiidusõnu ning on 20-aastasena esimese täishooaja kenasti kirja saanud. See lõppes 20 punktiga. Uuel hooajal võib ka temalt oodata suurt tõusu. Wennbergile peaks minema Saadi tehingus Chicagosse saadetud Artjom Anisimovi koht.

Väravate saamine ei tohiks osavust ja kiirust täis meeskonnale probleeme valmistama. Kindlasti ei jää saak püsima sellele tasemele nagu see oli eelmise hooaja lõpuperioodil, aga kogu hooaja numbrist 2.77 saab kahtlemata veelgi edasi kerida.

Täiendusteta kaitse pärast ei muretseta

Eelmisel hooajal oli seitse meeskonda, kes skoorisid Blue Jacketsist vähem, aga liikusid sellest hoolimata edasi playoffidesse. Kaitse oli Richardsi meeskonnal selge Achilleuse kand. Endale lasti keskmiselt 3.02 väravat, millest olid halvemad ainult viis satsi. Samas ei seisnenud probleemid kehvas kvaliteedis. Rohked vigastused räsisid enim just sinise joone mehi - vaid kaks neist said kirja rohkem kui 70 mängu.

(foto: Debora Robinson/Getty Images)
Haavatud kaitseliin on ka põhjuseks, miks seda suvel täiendatud pole. Seda küll üritati teha ning sahistati näiteks Christian Ehrhoffist, aga tehingute katki jäämise pärast ei nukrutseta. "Ma ei muretse absoluutselt selle üle, kui alustame aastat sama grupiga," on klubi kaitsjate kohta öelnud peamänedžer Jarmo Kekäläinen.

David Savard ja Jack Johnson olid need ainukesed kaitsjad, kes möödunud hooajal 70 mängu piiri ületasid. Vähemalt 60 said täis Fjodor Tjutin ja Dalton Prout. Seis oli ütlemata nukker. Mingis mõttes on samas kaitsesse abi tulemas. 2012. aasta drafti 2. valik Ryan Murray sai mullu jääle vaid 12 kohtumises ja on uuele aastale peale minnes hakkamist täis. "Ryanil on olnud väga produktiivne suvi, ta on terve ja agar hooaega alustama," teatas hiljuti kuu lõpus 22. sünnipäeva tähistava kaitsemehe agent.

Sergei Bobrovski on suvel saanud veel paremaks

Blue Jacketsi esiväravavaht Sergei Bobrovski tähistab samuti septembris sünnipäeva. Venelane saab 20. kuupäeval 27-aastaseks. 2012. aasta suvel Columbusesse saabunud mees on jõudmas väravavahtide kuldsesse ikka, kuigi suuri asju on juba ära tehtud. Endine Philadelphia Flyersi puurilukk valiti kaks aastat tagasi hooaja parimaks väravavahiks ja sama tiitel tuli ka aasta hiljem MM-turniiril.

Bobrovski oli üks nendest, keda vigastused läbi hooaja saatsid ja nii teist hooaega järjest. Seetõttu ei suutnud ta omasid aidata ehk nii hästi kui lootis - keskmiselt sisse lastud väravaid 2.69, tõrjed 91.8% - aga see on tema jaoks olnud motiveeriv faktor. Blue Jacketsi väravavahtide treener Ian Clark on öelnud, et Bob on pärast kohandatud treeningprogrammi suvel saanud suuremaks, kiiremaks ja tugevamaks kui eales varem.

(foto: Scott Audette/Getty Images)
Väidetavalt on ülevaadatud ja ümberplaneeritud ka Bobrovski hooajasisene treeningplaan, mis peaks tema tervist säästma ja hoidma teda värskena. Seda on Blue Jacketsile hädasti vaja, kuna pingi pealt on võtta 32-aastane Curtis McElhinney, kellel olnud väga keskpärane varuväravavahi karjäär. Kuna meeskonna ülesehitust vaadates on ründeliin kaitsest parema tasemega, siis saab väga oluliseks see, kui edukalt õnnestub litrit enda võrgust eemal hoida.

Hooaja väljavaated

Vaatamata vigastustele ja kehvale hooaja esimesele poolele tegi Blue Jackets mullu kolmanda järjestikuse aasta, kus võidetud mänge oli rohkem kui kaotuseid. Meeskond on kapten Foligno sõnul selle fakti üle väga uhke ning sihid on seatud kõrgeks: "Kui me nii jätkame, siis pole mitte ühtegi põhjust, miks me ei võiks olla Stanley karikale konkureeriv meeskond."

Algav aasta näib võimaliku karikavõidu suhtes veel liiga varajasena, aga Blue Jackets võib vabalt musta hobuse rolli täita. Eriti idakonverentsis, kus tipp hõredam kui läänes. Et palju korda saata, tuleb sihid kõrgele seada ning täpselt selline mentaliteet Columbuses ongi.

"Meil on igal aastal sama eesmärk - võidelda Stanley karika nimel. Kui tunned, et oled parem meeskond, siis tulevad mängu ootused ja sisemine surve. Siin on aga kõigi, nii uute nägude kui vanade olijate, jaoks ootus sama, lihtne ja loogiline - võita," rääkis Richards eelmise kuu lõpus klubi kodulehele.

Kommentaarid