Hooaja eelvaade: Colorado Avalanche

Kas tunamullune hooaeg oli vaid sähvatus? Nii võib küsida Colorado Avalanche'i puhul, kes tuli 2014. aastal võidukalt välja veresaunast, milleks kutsutakse NHL-i Kesk divisjoni, aga sellega saadud playoff-koht on viimase viie aasta jooksul ainukene.

(foto: Ron Chenoy/USA TODAY Sports)
Tuleb uuesti väravaluugid avada

2013/14 Avalanche'i eduks oli üliohtlik rünnak - vaid kolme meeskonna edurivi oli teravam. Oma treeneridebüüdi teinud Patrick Roy filosoofiaks oli justkui vastastest lihtsalt suurema arvu väravate tegemine. Tegu oli eduka plaaniga, mis teoorias pidanuks ka uuel aastal töötama - meeskonda toodi karjääri jooksul üle 500 kolli teinud Jerome Iginla - aga lõppenud hooajal see enam välja ei vedanud.

Väravatesaak 219 jättis Avalanche'i möödunud hooajal liiga viimase kümne sekka. Enda võrku läks võrreldes aasta taguse ajaga 16 tükki vähem, kuid see enam playoffidesse ei viinud ja pettumus oli suur. "Olen siin, et võita Stanley karikas. Ma ei ole Denveris selleks, et playoffidest eemale jääda, olen siin selleks, et näha meid võitmas. Tahan kindlustada selle, et see jääb meie viimaseks playoffidest eemale jäämiseks. Tegu oli esimese korraga, mil ma treenerina NHL-is ja varem juuniorite seas playoffidest välja jäin," on Roy rääkinud.

(foto: Marianne Helm/Getty Images)
Selleks, et viga ei korduks on klubi ennast suvel veidikene ümberehitanud. Lisatud on jõulisust, mida peamänedžer Joe Sakic peab väga oluliseks. "Läänekonverentsis peame kohtuma mitmete suurte meeskondadega. Me ei olnud enne väga suur meeskond," on Avalanche'i endine kapten märkinud.

Näiteks on edurivist läinud Danny Briere ja Ryan O'Reilly. Sisse on toodud Carl Söderberg ja Mihhail Grigorenko. Venelane, kellest palju loodetud, ei ole seni endast korralikku märki maha jätnud, aga Avalanche'is saab ta Roy näol kokku oma endise treeneriga. Grigorenko kogus QMJHL-is Quebec Rempartsi eest Roy ajal 92-st kohtumises 139 punkti."Quebecis olid minu parimad aastad ja see oli suurepärane, et Patrick oli treener. Saime omavahel hästi läbi ja ta õpetas mulle palju nii väljakul kui sealt eemal," mainis 21-aastane ründaja pärast üleminekut.

Avalanche'is ootavad Grigorenkot ees mitmed teised noored ründajad. Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog ja Matt Duchene on kõik ennast juba tõestanud täkud, aga kogu kolmik oli eelmisel hooajal liimist lahti. Tundub ebatõenäoline, et see jätkub ning sellest võiks kogu meeskond julgustust saada. Lisaks ka sellest, et Avalanche oli möödunud hooajal üks enimvigastatud satsidest. Näiteks MacKinnoni aasta lõpes märtsis murtud jalaga ära.


Noored ründajad saavad jätkuvalt küsida hüva nõu Iginlalt ja Alex Tanguay'lt. Lisaks on ründesse kogemusi juurde toonud Blake Comeau. Eelmise hooaja Pittsburgis veetnud kanadalane lisab sarnaselt Grigorenkole ja Söderbergile meeskonda musklit. Bostonist minema lastud Söderberg toob kaasa ka know-how'd selle kohta, kuidas asjad tõelises tippklubis käivad.

Kaitses on potentsiaali palju rohkemaks

Roy ajal on Avalanche'i keskmisteks sisse lastud väravate arvudeks olnud 2.72 ja 2.63, millest viimasega mahub liiga keskmike sekka. Arvestades sinise joone koosseisu võiks aga meeskonnal olla potentsiaali palju rohkemaks. Teiste seas on Roy käsutuses endine drafti avaringi valik, 2010 OM-hõbe Erik Johnson, tänavune maailmameister Tyson Barrie, endine karikavõitja Brad Stuart ja ligi 100-mängulise playoffide kogemusega Francois Beauchemin, kes tehti sel suvel 4.5-miljonilise aastapalgaga klubi enimteenivaks kaitsjaks.

(foto: Jae C. Hong/Getty Images)
O'Reilly tehingust saadi koos Grigorenkoga Buffalost veel 20-aastane kaitsemees Nikita Zadorov. Venelane võib olla raske unega, aga teda peetakse väga talendikaks. Raam on võimas - 193cm, 107kg - ning juuniorina oli ta ka korralik punktimasin. "Kasvu ei saa õpetada ja ilmselgelt on tal ka väga head oskused," on Zadorovi kohta rääkinud endine Avalanche'i kaitsja John-Michael Liles.

2013. aasta drafti 16. valiku suunas on tulnud kiidulaul ka Sakici poolt, kes teda kõrgelt hindab. "Meile meeldib väga Zadorovi potentsiaal. Ta võib kümme aastat olla väga kindel kaitsja," olid klubi peamänedžeri poolsed sõnad pärast drafti ajal tehtud tehingut.

Varlamov on ennast tõestanud

Kuna kaitsetöö Roy mänguplaanis väga olulisel kohal pole - 13/14 lasti enda väravale keskmiselt 32.7 pealeviset ja 14/15 33.2 - siis peab väravavaht igas kohtumises heas hoos olema. Avalanche'i õnneks on Semjon Varlamov seda suutnud. Vähemalt siis kui ta on terve olnud. Venelasel jäid mullu pooled meeskonna esimesest 30-st mängust mängimata. Lõpuks sai ta jääle 58-ks matšiks ning nendes olid numbriteks 2.56 ja 92.1%.


Aasta tagasi sai 27-aastane puurivaht 60 stardiga kirja 41 võitu, lastes keskmiselt 2.41 väravat, tõrjete efektiivsusega 92.7%. Võib julgelt öelda, et venelane on pärast Washingtonis tehtud ebakindlat algust küpsenud väga heaks väravavahiks. Varlamovi taha ei hakka kindlasti midagi jääma. Samuti on roosiline seis tema selja taga.

Calvin Pickardi näol on Avalanche'il üks liiga lootustandvamaid noori puurivahte. 23-aastane kanadalane sai möödunud hooajal keskmiselt 2.35 väravat lastes 13-st stardist kuus võitu. Tõrjete efektiivsuseks oli kõrgeklassiline 93.2%. Aastat alustab Varlamovi vahetusmehena Reto Berra, aga tõenäoliselt puksib Pickard šveitslase peagi klubist minema.

Hooaja väljavaated

Kuna Varlamov põhimõtteliselt alustas juba eelmist aastat vigasena ja sellele järgnesid veel teised koosseisu probleemid, siis elas Avalanche üle kehva alguse. Hooaja lõpp oli palju helgemates toonides. Varlamov ise võitis näiteks 24 oma viimasest 41-st mängust. Tänavune kalender on andnud kõik võimalused kehva alguse vältimiseks. Aastat alustatakse seeriaga, kus esimesest seitsmest mängust viis on kodus.

Üks suur probleem, mis Roy meeskonda mullu tabas oli ka ülekaalu efektiivsus. Vaid Sabres oli enda 13.4%-ga kehvem kui Avalanche'i 15%. Selle osas loodetakse Grigorenko ja Söderbergi poolt suurt abi. Arvestades, et aasta varem oldi 19.8%-ga üks liiga parimatest, siis võiks selle osas põhjast välja ronimiseks potentsiaali olla.

Sakic on maininud, et probleemiks oli ka eduka 2014. aasta järgne surve ja ootuste tõus. Algaval hooajal saab seda vältida, sest kui hakkame ritta panema Kesk divisjoni pingerida, siis jääb Avalanche kindlasti viimasele kohale. Samasugune seis oli ka 2013. sügisel. Kui oma ajaloo jooksul Stanley karika kaks korda võitnud klubi suudab oma mulluseid nõrkuseid lihvida, siis suudetakse kindlasti playoffide konkurentsis püsida. Eriti suureks plussiks oleks veel see, kui Roy ikkagi oma uljust veidi tagasi tõmbaks ning asjad kaitses kindlamaks vormiks.

Kommentaarid