Hooaja eelvaade: Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes sai eelmisel hooajal kirja oma ajaloo - jätame tööseisaku aasta välja - väikseima punktisaagi 71. Aga tegelikkuses ei olnud lugu 2006. aasta karikavõitja jaoks nii hull kui pealtnäha tundus. Kui osad tahtsid kaotada, siis Hurricanesi tõukasid põhja lähedale vigastused.

(foto: sportsnet.ca)
Edurivis Staalid ja noored

Hurricanesi hooaja rikkus Jordan Staali vahetult enne hooaega tabanud vigastus. Ilma temata saadi 35-st matšist vaid kümme võitu, kuid koos temaga 47-st 20. Hurricanes näitas hooaja teises pooles hoogu, millega võiks konkureerida playoffide kohtadele. Uuel hooajal on kindlasti tegu parema meeskonnaga, kuigi hooaja pikendamine tundub siiski võimalik, et suud lõhki ajava suutäiga. Eriti arvestades seda, millises divisjonis mängitakse.

Jordanit toetab väravate jahil endiselt vanem vend Eric, aga võib küsida, et kui kaua veel? Meeskonna kaptenil algab lepingu viimane aasta ja suve jooksul pole pikenduseni jõutud. Liiguvad signaalid, et see jääbki enne hooaega tegemata ning see paneb automaatselt musta pilve kogu meeskonna kohale.

Vanem Staal on viimastel aastatel esinenud tagasihoidlikult, kuid tegu on sellegipoolest väärtusliku mängumehega ning huvilistest tema puhul kindlasti puudu poleks. Kuigi omaette teema on see, kas ollakse nõus ka kogu tema 8.25-miljoniline palk enda kanda võtta.

Hurricanesi jaoks on heaks uudiseks see, et Eric Staali selja taga ei tule tume maa. Noored keskründajad Elias Lindholm ja Victor Rask tegid mullu korralikud hooajad ning lähevad vastavalt 20- ja 22-aastastena kindlasti veel paremaks. Lisaks on Jeff Skinner alles veel 23-aastane, kuigi tundub, et ta oleks juba terve igaviku vastaste kaitsjaid ja väravavahte terroriseerinud. Noor kanadalane tegi juba viis aastat tagasi 30 väravaga hooaja. Samas sai ta aga eelmisel hooajal vaevu üldse 30 punkti kokku - 18+13.

(foto: letsgohawks.net)
Sarnaselt nooremale Staalile jäi ka Skinneril hooaja algus korralikult kaasa tegemata, kuna ta sai viimases kontrollkohtumises peapõrutuse. Vaadates, millised numbrid lõpuks kirja läksid, siis tundub, et sellest ei toibunud ta täielikult kogu aasta jooksul. Ebaefektiivne mäng on selgeks ohumärgiks, kuid klubi tähtsad ninad selle pärast ei muretse. "Peame leidma viisi, kuidas teda õigesti kasutada ja viima ta tagasi tasemele, kus ta on varem olnud. Kui ta on korra seal olnud, siis suudab ta seal uuesti olla," on öelnud peatreener Bill Peters.

Peters on märkinud, et kehv hooaja algus rikkus kiirelt kogu aasta ära ja seekord loodab ta paremat õnne. Kuid kogu aasta samas vett vedama ei läinud. Endine Detroit Red Wingsi abitreener tõstis aastaid vähemuses keskpäraselt ja enamasti kehvapoolselt mänginud meeskonna selle osas üheks liiga parimaks - efektiivsus 84.7% andis 4. koha. Samuti oldi ülekaalus korralikud - 18.8%, 15. koht. Kummalisel kombel ei saadud end aga tasakaalus mängides kuidagi käima. Seda vaatamata sellele, et 5 vs 5 mängus oldi pealevisete osas liiga esikümnes.

"Mulle meeldib positsioon, kus oleme seoses sellega, kuhu meie võime edasi liikuda. See sõltub meie skoorimise võimekusest. Peame 5 vs 5 mängus hakkama väravaid tegema," on ka Peters probleemi tunnistanud.

Väravad võiksid tõesti hakata tulema, kui Skinner suudab teha oma karjääri kolmanda 30 kolliga hooaja, Lindholm ja Rask jätkavad esiletõusu ning Staalid on stabiilsed ja täie tervise juures.

Nooruslik kaitseliin

Samal ajal kui paljud meeskonnakaaslased käsikäes lati alt läbi põrutasid tegi Justin Faulk mullu oma karjääri parima aasta. 23-aastane kaitsemees sai hakkama suure hüppega, tõstes senise tippmargi 32 punkti 49 peale ja endise drafti 2. ringi valiku puhul nähakse potentsiaali veel enamaks. Ameeriklasel on vaatamata noorele vanusele selja taga juba 262 matši, mis tähendab, et tal on piisavalt kogemusi, et kerkida noore kaitseliini liidriks.

(foto: James Guillroy/USA TODAY Sports)
Faulki selja taga tundus asjalik ka 2011. aasta drafti avaringi valik Ryan Murphy, kes korjas 37-st mängust 13 silma. Lisaks on sinisele joonele tulemas jõudu hiljutitest draftidest - 2014. aasta avaringi valik Haydn Fleury ja tänavune 5. mees Noah Hanifin. "Nad ei ole lihtsalt suured, enda tsoonis mängivad kaitsjad. Aja jooksul selgub, kui palju nad suudavad NHL-is rünnakul panustada, aga nad on tüübid, kes lülituvad võimalusel rünnakule ja nende liikumisvõime lubab neil seda teha," kirjeldab Peters Fleuryt ja Hanifinit.

Noori toetavad sinisel joonel kogenud Ron Hainsley, John-Michael Liles ning uus nägu James Wisniewski, kes peaks niigi korralikult töötavale ülekaalule veelgi hoogu juurde panema. Hurricanes on pärast oma karikatriumfi playoffides mänginud vaid korra, aga tundub, et klubi fännidel on siiski midagi, mida oodata. Äkki isegi juba algavast hooajast.

Ward on saanud endale tagant tõukaja

Cam Ward oli esimest aastat NHL-is, kui Hurricanes ootamatult Stanley karika endale haaras. Põhihooaeg lõppes küll kanadalase jaoks sellega, et keskmiselt tuli välja võtta 3.68 tükki, aga playoffides oli ta nagu mõnest vaimust haaratud ja võitis Conn Smythe'i trofee. Sellele on aga järgnenud mitte midagi ütlevate numbritega kulgemine. Pärast rohkem kui 500-mängulist kogemust on Wardi karjääri keskmisteks 2.73 ja 91%.

Et Ward oma kunagise sära uuesti leiaks on talle toodud tõsine tagant tõukaja. Eddie Läck tuleb oma seniste keskmiste numbritega 2.43, 91.1% esikinda kohta endale haarama. Nähtavasti jättis Hurricanesi juhtidele kustumatu mulje see, kuidas Läck 2013. aasta detsembris on esimeses Vancouver Canucksi eest tehtud kodumängus Hurricanesi vastu kohe puhta paberi kirja sai.


Läck näitas eelmise hooaja lõpus, mil Ryan Miller vigastusega riiulil oli, et suudab playoffide kohta jahtivas meeskonnas täita põhiväravavahi rolli. See peaks Wardi muretsema panema. Või siis ennast parandama panema. Seda loodab klubi. "Lisasime selle käiguga endale sügavust. Arvan, et sellest kujuneb väga tervislik sisemine konkurents," on Peters märkinud.

Hooaja väljavaated

Selleks, et Hurricanes playoffidesse jõuaks tuleb ellu jääda karmis Metro divisjoni konkurentsis, kus on kuus meeskonda endale hooaja pikendamise kindlaks eesmärgiks pannud. Ainuke rahumeelne kõrvaltvaataja on New Jersey Devils.

Kui eelmine hooaeg läks Hurricanesil nässu, sest tehti kehv algus - oktoobris ei saadud mitte ühtegi võitu - siis sama oht on üleval ka tänavu. Aasta tagasi oli oktoobris kaheksast mängust kuus võõrsil ning nüüd ootab ees seeria, kus esimesest 11-st mängust tuleb kodust eemal pidada kaheksa matši. Sellele on ka Peters tähelepanu juhtinud: "Meie väljakutseks on hea algus ning sihiks olla tänupühade ajal playoffide kohtadel. Pöörame algusele suurt tähelepanu."

Tänupüha on USA-s kavas iga aasta novembri neljandal neljapäeval. Tänavu on Hurricanes selleks ajaks teinud 22 kohtumist. Hooaja alguse kalender on mitmete välisreisidega küll hirmutav, aga tänu sellele on Petersi meeskonnal tulemas väga kodune november. Ees ootab seeria, kus kümnest mängust üheksa on kodupubliku ees. See peaks aitama hoida võitude ja kaotuste suhet enamvähem tasakaalus, mis tähendab, et Petersi siht on täitsa reaalne. Selleni jõudmiseks tuleb aga korralikult mängida. Peab edasi panema sealt, kus eelmine hooaeg pooleli jäi.

Kommentaarid