Hooaja eelvaade: Calgary Flames

Kui enim on räägitud imest, mille Ottawa Senators eelmise hooaja lõpus korda saatis, siis ega väiksemat mõõtu polnud ka Calgary Flamesi saavutus. Kogu aasta jooksul näitas sügav statistika, et meeskond mängib üle oma võimete, aga need numbrit lugesid lõpuks vähe. Murti viieaastane playoffideta periood ja jõuti lausa 2. ringi välja.

(foto: calgarysun.com)
Noortelt ründajatelt oodatakse taas suurt panust

Olles kogu karjääri jooksul olnud maksimum 50 punkti mees, ületas Jiri Hudler 31-aastasena 70 punkti piir. 78 mänguga tulnud 76 silma oli ülekaalukalt tema karjääri parim näitaja. Samuti sai uhkelt üle löödud väravate (31) ja söötude (45) tippmargid. 2008. aastal Detroit Red Wingsiga Stanley karika võitnud ründaja elas noorte meeskonnakaaslate kõrval üle omamoodi ümbersünni.

Hudler saab mullu keskmiselt 2.89 väravat skoorinud rünnakus olema olulisel kohal ka uuel hooajal, aga tema edu sõltub sellest, kas noored ässad suudavad kõrgetasemelist klassi hoida. Johnny Gaudreau tegi 64 punktiga (24+40) oivalise debüüthooaja ning 60 punkti meheks tõusis ka Sean Monahan (31+31). Meeskonna edu nimel on tähtis, et noored ei jääks loorberitele puhkama.

"On oluline, et kõik meie mängijad teeksid veel ühe sammu edasi. Meie jaoks on julgustav, et omame mitmeid mängijaid, kes pole veel oma lage saavutanud. Monahanil on meie meeskonnas oluline roll ja ta on endiselt väga noor. On veider rääkida sellest, et tal on nii noores eas täita väga tähtis roll, aga nii nagu kõigi mängijate puhul, on ka temal väljakutse teha järgmine samm. Sama kehtib ka Johnny kohta ning see nimekiri jätkub veel," rääkis suvel peamänedžer Brad Treveling, kes võrdles Monahani hiljuti NHL-i kõigi aegade punktitabeli neljanda mehe Ron Francisega.


Seis on Flamesi edurivis ütlemata kaunis, kuna juba on eelmise aasta drafti 4. mehe Sam Bennetti näol tulemas peale veel noorem ja ehk isegi osavam tüüp. Et päris lasteaiaks kätte ära ei läheks, siis on Treveling ründesse kogemusi juurde hankinud. Michael Frolik sai vabaagendina 5-aastase lepingu.

"Michael annab meile kogemusi. Ta on kutt, kes võitnud Stanley karika, mänginud playoffides ja suudab teha mitmeid asju. Ta on uskumatult hea karistuste surmaja, kes lisab meeskonda kiirust, visadust ja tööeetikat," kommenteeris Treveling tehingut.

Kuigi Frolik pole ka muidugi mees, kes kohe-kohe kepi nurka viskab. Vaatamata sellele, et kirjas on üle 500 põhihooaja mängu ning sõrmes karikavõidu sõrmus, tähistab tšehh järgmisena alles on 28. sünnipäeva. Meeskonna vanimad ründajad on Hudler, David Jones ja Matt Stajan, kes on kõik 31sed. Nendegi poolt on enne langust kindlasti veel nii mõndagi tulemas.

Kaitse on saanud suurepärase täienduse

Bob Hartley meeskond lasi eelmisel hooajal endale keskmiselt 2.6 väravat mängus, millega kuuluti paki keskele. Enda tsoonis tehti tublit tööd, eriti pealevisete blokeerimisel, aga tegu numbriga, mida saab kindlasti parandada ja seda saab nüüd teha koos Dougie Hamiltoniga, kellega sõlmiti 6-aastane leping.

(foto. calgarysun.com)
22-aastane kaitsja on teinud kiire tähelennu ja täiendab suurepäraselt kaitseliini, kus on juba ees üks liiga parimaid kaitsevendi Mark Giordano ning tublid tööhobused (ja teine kord ka valusa viskega vanad) Dennis Wideman, T.J Bordie ja blokkide meister Kris Russell. "Dougie on meile ilmselgelt abiks ja lisab sinisele joonele rohkem sügavust," on Treveling kiitnud.

Nii väravate (10), söötude (32) kui punktide (42) arvestuses karjääri parima aasta teinud Hamilton toob kõige muu kõrval leevendust ka sügava statistika osas, millega Flames mullu kimpus oli. Noor kaitsemees oli Bostonis üks meeskonna efektiivsemaid mängijad ning tegi järjepidevalt enda kõrval mängivad mehi paremaks.

"Koos Dougiega oleme saanud suuremaks, paremaks ja kiiremaks. 22-aastaselt on ta juba NHL-is hea tasemega kaitsja ning ta areneb veel paremaks. Me ei ole seni isegi kogu tema kvaliteeti näinud, teame et ta saab meie eest hästi hakkama," muljetas hiljuti Hartley.

Väravas valitseb ebakindlus

Flames võttis aasta tagasi palgale Anaheimist minema löödud Jonas Hilleri ja pigistas šveitslasest välja hea hooaja. 33-aastane puurivaht tõi 44-st stardist 28 võitu, tõrjus 91.8%-lise efektiivsusega ning lasi endale keskmiselt 2.36 väravat. Aga...ta kõrbes playoffides. Avaringis notiti Vancouver Canuks kuue mänguga maha, kuid Hiller lasi otsustavas mängus esimese kolme pealeviskega kaks väravat ning tema mäng lõppes seitsme ja poole minutiga ära.


Edasi tulid vastu vanad sõbrad Anaheimist ja viiemängulises seerias sai ta mängida vaid veidi üle 22 minuti. Avamängus tuli selle ajaga kolm tükki tuppa. Selline hooaja lõpp peaks andma võimaluse Karri Rämöle, aga 29-aastane soomlane pole seni suutnud oma aktsiaid väga kõrgele viia.

Olles kaasa teinud 143 mängus on Rämö tõrjete efektiivsus napilt üle 90ne (90.5%) ja keskmiselt on ta lasknud 2.92 väravat. Pärast KHL-is veedetud nelja aastat on ta lombi taha naasnud selgelt parema puurivahina, aga ka 2.60 ja 91 ümber ringlevad numbrid pole päris esiväravavahi väärilised. Flames on aga endale just püsivat nr. 1-te otsimas.

Hooaja väljavaated

Treveling on rääkinud ambitsioonikast plaanist võita lähiajal meistritiitel ja ega teistsuguste eesmärkide puhul polegi mõtet kaasa mängida, kuid Hartley on esialgu jäänud veel tagasihoidlikuks. "Eelmisel aastal ütlesime mängijatele, et nad ei vaataks lehti ja TV-d, ega usuks, et nad jäävad playoffidest eemale. Sel aastal on meie sõnum sama - ärge uskuge neid, kes järsku ütlevad, et te olete head," mainis 55-aastane peatreener eelmisel nädalal.

Tõde on see, et Flames tegi mullu nii mõndagi, mille kordamine saab olema keeruline. Näiteks saadi 31 oma 45-st võidust läänekonverentsi satside vastu. Vaid Ducks tegutses selles piinakambris paremini (34). Lisaks domineeris Hartley meeskond oma divisjoni. Aastaid järjest saadi Canucksi käest peksa, aga järsku murti see needus ja lõpuks saadi Vaikse ookeani divisjoni vastu 29-st mängust 22 võitu. Ducks jäi näiteks 18 peale.

Usutavasti ei saa enda divisjoni vastu mängimine uuel hooajal nii kerge olema. Selle osas peaks tulema tagasilangus. Samas on aga meeskond pärast Hamiltoni ja Froliku lisamist selgelt oma kvaliteeti parandanud. Usutavasti tuleb playoffidesse jõudmiseks mullusele 97 punktile juurde panna, mis eeldab seda, et kui tulemused enda divisjoni vastu kannatavad, siis tuleb mõnelt teiselt seltskonnalt rohkem silmi nokkida.

Kommentaarid