Hooaja eelvaade: Buffalo Sabres

Uus aasta, sama jama. Nii võib kokku võtta Buffalo Sabresi eelmise hooaja. Teist aastat järjest lõpetati liiga viimasena. Seejuures on natukene naljakas, et vaatamata veel suuremale halva huumori faktorile sai meeskond siiski kaks punkti rohkem kui eelneval aastal. Uue hooajaga peaksid aga halvimad ajad klubi jaoks minevikku jääma

(foto: Jen Fuller/Getty Images)
Liiga nürim rünnak on rohkelt lisajõudu saanud

Sabres skooris eelmisel hooajal vaid 161 kolli. Näiteks sama töö teeksid ära kolm Aleksandr Ovetškinit. Meeskonna suurima väravaküti tiitli saamiseks piisas sellest, kui sahistada võrku vähemalt 20 korda. Sellega sai hakkama Tyler Ennis, kes oli ühtlasi 46 punktiga meeskonna resultatiivseim mängija. Liigas oli 13 kaitsemängijat, kes osutusid resultatiivsemaks kui Sabresi parim ründaja! Kuid tunneli lõpust paistab valgus.

Tänu aktiivsele suvele on Sabresi ründeliin uuel hooajal mitme kraadi võrra põnevam. Potentsiaalseid 20 värava mehi on selgelt rohkem kui üks. Evander Kane on isegi rääkinud sellest, et võib kunagi 50 kolliga aasta teha. Lähiajal ta sellega kindlasti hakkama ei saa, kuigi Colorado Avalanche'ist üle toodud Ryan O'Reilly on väga osav söödusepp ning Jack Eichel tänavuse drafti parim mees, kelle nimi pole Connor McDavid.

Meeskonna uus peatreener Dan Bylsma on Eichelit taevani kiitnud ja ka noormees ise on väga enesekindel. Üliandeka ründaja hankimine tähendab, et elu Buffalos oli arvatavasti viimati nii põnev 90ndate lõpus, mil Sabres Dominik Hašekile toetudes kõigile peavalu põhjustas. Üle pika aja on klubi fännidel taas midagi, mida oodata.

(foto: Mike Ehrmann/Getty Images)
"Selles organisatsioonis on praegu väga palju suurepäraseid mängijaid. Arvan, et see on põhjuseks, miks kõik Buffalos tuleviku suhtes elevil on. Meeskonnas on mitmeid häid lülisid ja arvan, et nüüd peame lihtsalt kõik kokku panema ning hakkama edu suunas liikuma," rääkis Eichel suve keskel.

Ja ega 18-aastane jänki ei liialdagi. Lisaks temale loodatakse tänavu suurt hüpet eelmise aasta drafti 2. valiku Sam Reinharti ja Johan Larssoni poolt. 23-aastane rootslane oli mullu AHL-is ligi punkt per mäng mees ning näitas ennast heast küljest, kui hooaja teiseks pooleks suure klubi juurde toodi - 39 mänguga 16 punkti (6+10).

Lisaks on teiste kõrval edurivis muidugi ka lätlaste tõusev täht Zemgus Girgensons, kes kavatseb kindlasti parandada eelmise hooaja marki (30 punkti).

Kaitses endiselt küsimärgid

Sabresi suvi on olnud edukas, aga uuel hooajal läheb siiski jääle enamvähem sama kaitseliin, mis imes endale 274 tükki. Vaid Edmonton Oilers lasi rohkem väravaid (283). Tagala kindraliks võib pidada eelmise hooaja keskel koos Kane'iga Winnipegist toodud Zach Bogosianit. Võimsa raamiga (191 cm, 98kg) endine drafti 3. valik ei suutnud Jetsi eest oma potentsiaali avada, kuna pidevalt käisid teda vigastused kiusamas, aga see on nüüd minevik.

31-aastasena Sabresi vanima kaitsjana hooajale vastu minev Josh Gorges on hästi öelnud: "Oleme rääkinud sellest, et me ei aruta enam seda, mis minevikus juhtunud. Loeb vaid see, mis meid ees ootab ja see on suurepärane viis asjadele lähenemiseks."

(foto: Jen Fuller/Getty Images)
Rohkem kui 600-mängulise kogemusega kaitsja saab olema üks meeskonna liidritest, kuid ta on nõudlik ka oma nooremate kaaslaste suhtes. "Kõik, kes meeskonda kuuluvad, peavad olema liidrid. Sa ei tohi lihtsalt istuda ja oodata, et keegi teine midagi teeb või ütleb. Peame kõik olema need kutid, kes on valmis võtma vastutuse enda peale," rääkis endine Montreal Canadiensi mees hiljutises intervjuus.

Gorges nähtavasti soovib laste kantseldamise koormast pääseda, kuna Bogosian ja Mike Weber on tema kõrval kaitses ainukesed, kellel märkimisväärne NHL-i kogemus olemas. Noorukite eesotsas on Rasmus Ristolainen. 20-aastane soomlane lõpetas oma esimese NHL-i täishooaja 20 silmaga (8+12), mis kehva meeskonna eest korralik punktisaak, kuid aasta jooksul kritiseeriti tema hüplevat mängutaset.

Esikinda valikul on tehtud julge otsus

Kuna kaitse lekkis nagu katkine katus, siis said eelmisel hooajal Sabresi puuris mitmed näod oma kätt proovida. Täpsemalt kasutas meeskond viite erinevat puurivahti. Seejuures said varumehi rolli täita igasugused kujud. Teiste seas väravavahtide treener Arturs Irbe, kes küll kahjuks nüüdseks klubist lahkunud. Uue hooaja tandemiks on Robin Lehner - Chad Johnson.

Lehneriga seoses on klubil suured lootused, kuna tema nimel anti ära drafti avaringi valik. Rootslane viis neli aastat tagasi Ottawa Senatorsi AHL-i satsi Calderi karikani ja on pärast seda aeg-ajalt NHL-is proovima lastud. Enamjaolt on esitused olnud silmapaistvad, kuid teda on painanud noormängijale omane ebastabiilsus. Lisaks läheb 24-aastane puurivaht algavale hooajale vastu pärast pikka vigastuspausi.

Samal ajal kui Ottawat tabas burgerimaania ravis Lehner peavigastust, mis röövis temalt kogu hooaja teise poole. Lisaks ei olnud ka tema aasta esimene pool väga edukas - hooaja numbriteks 3.02, 90.5%, 24-st stardist vaid üheksa võitu - ning see tähendab, et Sabres on teinud oma esiväravavahi valikul julge otsuse. Esikinda staatust kinnitas vahetult pärast mehe hankimist klubi peamänedžer Tim Murray.


Johnson on viis aastat vanem puurilukk, kellel aga selja taga veel vähem NHL-i mänge - 56 vs 86. Eelmise hooaja keskel New York Islandersist hangitud kanadalane tegi tunamullu Boston Bruinsi varumehena superaasta - 17 võitu, 2.10, 92.5% - aga ei suutnud eelmisel hooajal sama hoogu korrata, kinnitades sellega skeptikute sõnu, et tema numbrid tuginesid vaid väga hea meeskonna taga mängimisel (Bruins seda siis veel oli). Kui Lehner esiletõusuks veel valmis pole, siis on Sabresi seis postide vahel taaskord nutune.

Hooaja väljavaated

Meeskonna kapten Brian Gionta on öelnud, et uuel hooajal on Sabres palju parem meeskond ja sellega tuleb nõustuda. Kas ka piisavalt hea, et lõpetada nelja-aastane playoffideta seeria, see on juba omaette teema. Hooaja pikendamiseks oleks Lehneri poolt vaja samasugust minekut nagu läinud kevadel näitas tema endine meeskonnakaaslane Andrew Hammond. Puudujäägid rünnakul leiavad kindlasti lahenduse, aga tagala tundub siiski veel tagasihoidliku kaliibriga.

Murray on enda sõnul veel otsimas diile, mis meeskonda tugevdaksid ja neid oleks ka vaja selleks, et Bylsma saaks hoida elus oma ilusat seeriat, mille kohaselt on ta seni treenerina oma meeskonna igal aastal playoffidesse tüürinud. Kuigi see ei ole otseselt endise Pittsburgh Penguinsi bossi eesmärgiks. "Ma ei usu, et meil on seoses erinevate saavutustega paigas kindel ajakava, mida üritame täita," on Bylsma öelnud.

Playoffide uks jääb uuel hooajal meeskonna jaoks arvatavasti suletuks, kuid võrreldes eelmise hooajaga selgelt paremat kaadrit omav sats peaks siiski nende kohtade jagamisel teistelt punktide röövimisega kaasa rääkima. Kuigi mine sa tea, äkki minnakse sellega sedavõrd hoogu, et õnnestub paar divisjonikaaslast uppi lüüa. Liiga nõrgimast divisjonist ei peagi playoffidesse pääsemiseks väga palju rohkem tegema.

Kommentaarid