Hooaja eelvaade: Boston Bruins

Läinud kevad oli esimene alates aastast 2007, mil Boston Bruinsi fännid ei saanud playoffidele kaasa elada. Meeskond, mis alles aasta tagasi põhiturniiri domineeris ning Presidentide trofee koju viis, jäi ootamatult hätta ning lasi lõpuks ennast playoffide kohalt välja puksida.

(foto: Winslow Townson/AP Photo)
Rünnakule on vaja elu sisse puhuda

Bruins tegi hooajal 2013/14 117 punktiga oma ajaloo kolmanda tulemuse. Meeskond oli nii rünnaku kui kaitse osas esikolme seas. Eelmisel hooajal vahetati aga keskmiselt 3.15 kolli teinud rünnak välja 2.55 versiooni vastu, millest olid kehvemad vaid ainult seitse meeskonda. Tegu oli väga harjumuspäratu positsiooniga, kuna viimastel aastatel on Bruins olnud üks nendest, kellele alt üles vaadatakse, mitte vastupidi.

Üks rünnaku jahtumise põhjustest oli David Krejci vigastus, mis lasi ta jääle vaid 47 kohtumises. See näitab samal ajal ka meeskonna nõrkust. Üks põhimängijatest kadus ära ja kohe oli häda majas. Kuigi tõele au andes, siis tšehh oli kenasti koosseisus, kui meeskond põhihooaja lõpunädalatel elu ja surma peale mänge tegi. Midagi ilusat ei tulnud ikka välja. Seetõttu ei pruugi ainult kogu aasta terve olev Krejci meeskonda playoffidesse tagasi viia.

Ründeliin on uueks hooajaks ka veidi teistsuguseks vormitud. Loobutud on pikalt klubis mänginud Milan Lucicist ning samuti Carl Söderbergist, kes mängis ennast mullu musta töö tegemise kõrvalt meeskonna resultatiivsustabeli kolmandaks meheks.

Sisse on toodud Matt Beleskey, kes tegi eelmisel hooajal Anaheim Ducksi särgis koos playoffidega kokku 30 kolli, aga seda suuresti tänu Ryan Getzlafi ja Corey Perry kõrval mängimisele. Kas ta suudab Bostonis mõnda kolmikusse sama hästi sobituda?


Floridast on saabunud Jimmy Hayes, kellel samuti selja taga karjääri parim hooaeg (35 punkti, 19 väravat), aga ta pole nii mitmekülgne kui Reilly Smith, kes tema eest pantritele loovutati.

Samas pakuvad aga lootust David Pastrnak, kes mullu kogus 18-aastaselt 46 mänguga 27 silma (10+17) ja Ryan Spooner, keda seni NHL-is tagasihoidlikult kasutatud, aga kes on kõva potentsiaali näidanud - eelmisel hooajal näiteks 29 mänguga 18 punkti (8+10). "Kui mind varem AHL-ist üles kutsuti, siis olin ma keskendunud lihtsalt skoorimisele, aga aasta lõpus otsustasin, et mängin kaitsest lähtuvalt ja kõik laabus hästi," rääkis Spooner eelmisel nädalal antud intervjuus.

(foto: Timothy T. Ludwig/USA TODAY Sports)
2010. aasta drafti 2. ringist korjatud noor mängumees on uue peamänedžeri Don Sweeney eriline lemmik, aga peatreener Claude Julien pole teda seni just liigse ründeuljuse tõttu väga usaldanud. Eelmise hooaja lõpp oli tema jaoks aga üliedukas. Viimasest 12-st mängust tuli 5+4  ja mängides pühendunult ka enda tsoonis võitis ta Julieni usalduse. Või vähemalt mingi osa sellest.

Julienil on jokkerina pakis veel ka Brett Connolly. 2010. aasta drafti 6. valik on juuniorina kõvasti möllanud ja AHL-is samuti olnud punktimasin, aga suurimal laval on veel meheteod tegemata. Tampa Bay Lightningu koosseisu ei suutnud ta ennast murda, aga nüüd on Bostonisse siirdumisega pööratud uus lehekülg.

Kaitses on vaja täitsa Dougie Hamiltonist jäänud auk

Rünnakul hädas olnud meeskond on suvel ka siniselt joonelt kaotanud suurima panustaja. Dougie Hamilton tegi 10+32'ga karjääri parima aasta, aga seda just hooajal, mil tema leping lõppes. Juunis 22-aastaseks saanud kaitsemehe palganõudmised kerkisid sellega lakke ja nii pidi Bruins temast loobuma. Pärast seda on kaitsesse jäänud haigutama korralik auk.

Vabaagentide seast on toodud 27-aastane Matt Irwin, kuid tema karjääri parim on seni 19 silma. Pigem vaadatakse nooremate suunas. 24ne Torey Krug on teinud 40 ja 39 punktiga hooajad ning võib veel astme võrra kõrgemale astuda. 25ne Zach Trotman käis Hamiltoni vigastuste korral eelmisel hooajal asendamas, aga erilist panust rünnakul ei tulnud - 27 kohtumusega vaid 1+4. Ehk läheb suurema mänguajaga paremini. Bruins peab nooremat generatsiooni karastama hakkama, kuna kaptenil Zdeno Charal tiksub märtsis peale juba 39. sünnipäev ja Dennis Seidenberg on 34-aastane.

(foto: alongtheboards.com)
AHL-is on häid numbreid näidanud Joe Morrow ja Lucici tehingus hangitud Colin Miller, aga 22-aastastena ei pruugi nad veel suurliigaks valmis olla. Julien armastab vastaste suhtes kitsiks jäävad kaitset ja seetõttu on ka raske noortel ennast koosseisu pressida.

Tuukka Rask loodab väiksemat koormust

Eelmise hooaja alguses oli huvitav olukord, kus tundus, et Niklas Svedberg lükkas Tuukka Raski mõneks ajaks isegi pingile. Kuid rootslane on nüüdseks KHL-is ja Rask tegi ikkagi lõpuks kaasa 70 kohtumises. Numbrid polnud pahad - keskmiselt 2.30 väravat, tõrjed 92.2% - aga tema puhul jäid need siiski alla karjääri keskmistele. Ehk hooajaga ei saa rahule jääda ja soomlasele ei meeldinud ka suur koormus. "Ilmselgelt on see vaimselt laastav, kui võitled playoffide koha nimel ja mängid järjest palju mänge," tunnistas Rask suvel.

(foto: Rich Gagnon/Getty Images)
Võimalik aga, et 28-aastane puurivaht peab suure koormusega harjuma hakkama. Hetkeseisuga on Bruinsi väravavahtidena lisaks Raskile palgal kolmik, kellel NHL-i kogemusi kamba peale vaid ühe mängu jagu. See oli veebruari lõpus Malcolm Subbani debüütmäng, mis lõppes St. Louis Bluesi vastu teisel kolmandikul ära.

Hooajaeelsesse treeninglaagrisse on kutsutud Jonas Gustavsson, aga tõsine õlatrauma jättis tema eelmisel hooajal NHL-is vaid seitsme mängu peale. Klubil on palgalehega seoses veel veidikene ruumi manööverdamiseks, aga olles sellega pikalt kimpus olnud pole vast varuväravavahile raiskamine kõige arukam idee.

Hooaja väljavaated

Bruinsi suvised käigud on enamjaolt saanud vaid negatiivse vastukaja ja eks see seis olegi nüüd selline, kus koosseisu vaadates ei pea enam ükski meeskond hirmu tundma. Ainuüksi Lucici lahkumine viis seda faktorit mitme taseme jagu alla. Ründes peaks seis paranema, kuna uute nägude kõrval on kindlasti Patrice Bergeron ja Brad Marchand pärast kehva hooaega hakkamist täis, aga kaitse võib uuesti hakata rebenema.

40le lähenev Chara ei ole enam vanal, heal tasemel ja paljud noored, kellele mänguaega hakatakse tilgutama, peavad hakkama saama suurte ootuste koormaga. Bruinsi fännid on nõudlikud ja pole harjunud kevadel jälgima teiste meeskondade mängu. Viimati jäädi kaks aastat järjest playoffidest eemale nullidate teises pooles. Sama seeria juhtumist ei ole kerge vältida.

Atlandi divisjonis on Buffalo Sabresi ja Florida Panthersi näol alt üles tulemas meeskonnad, keda sai varem mitmetel aastatel igasugustest playoffide juttudest juba eos välja jätta. Nüüd ollakse aga tõsiselt hakkamist täis ja keegi nii öelda suurtest peab ruumi tegema. Bruins tegi seda juba eelmisel aastal Ottawa Senatorsile, kellel samuti kindlasti süües isu kasvanud. Selge see, et Julieni meeskond ei saa endale veel ühte ära kukkumist lubada. Samas on neetult raske nõrgema koosseisuga oma taset tõsta.

Kommentaarid