Hooaja eelvaade: Anaheim Ducks

Viimase kolme hooaja jooksul ei ole mitte ükski meeskond põhiturniiril Anaheim Ducksist rohkem võite kogunud (135). 2007. aasta karikavõitja on aga olnud üks nendest satsidest, kes pole kuidagi suutnud põhihooaja vormi playoffidesse kaasa vedada.

(foto: Getty Images)
Ründeliin on palju enamaks võimeline

Superduo Ryan Getzlaf-Corey Perryga mehitatud Ducksi rünnak skooris eelmisel hooajal keskmiselt 2.78 väravat mängus. Sellega jäädi liiga esikümnest välja. Ryan Kesleri näol oli edurivisse sügavust lisatud, aga esitused vastaste värava ees jätsid siiski soovida. Nüüd on endale ette veelgi jõudu lisatud.

Suvel hangiti New Yorgist vahetustehinguga Carl Hagelin ning vabaagentidena toodi sisse veteranide duo Chris Stewart-Mike Santorelli. Viimastel aastatel on mõlemad erinevate klubide vahel põrganud ja hea vormi leidmine on sellises olukorras olnud keeruline, kuid tegu meestega, kes varasemalt suutnud teha 20 väravaga hooaja.

"Kui sa jääd staatiliseks, siis lähevad teised meeskonnad sinust mööda, seega pead üritama ennast täiendada. Chicago ja teised head meeskonnad on seda teinud. Nad on hoidnud tuumiku koos ja selle ümber osi vahetanud ning saanud nii aina paremaks. Üritame sama teha," kommenteeris suvel peatreener Bruce Boudreau.

(foto: Getty Images)
Eelmisel hooajal 65-st mängust 22 kolli kirja saanud Matt Beleskey on lahkunud Bostonisse, kuid usutavasti leiab Boudreau võimeka asendaja, kes võiks hakata Getzlafi ja Perry kõrval punkte koguma. Valikuvõimalus on suur, kuna lisas sisse toodud veteranidele on meeskonnas ka nooremapoolsed ründajad nagu Jiri Sekac ja Jakob Silfverberg.

"Kaotasime mõned sõbrad ja meeskonnakaaslased, aga see kuulub asja juurde. Teisest küljest saime mõned väga head kutid ja olen elevil. Oleme (Stanley karikale) lähedal," mainis hiljuti Kesler, kes sai suvel klubilt priske lepingupikenduse.

Lisaks kaadrivahetusele võiks rünnakut teravdada ka normaalne ülekaalus mängimine. Ducks on selle osas kaks aastat järjest olnud täiesti kohutav. Hooaja 2013/14 16% langes mullu veelgi. See jäi pidama 15.7% peale ning sellega suudeti seljatada vaid kaks meeskonda. Tegu päris piinliku olukorraga meeskonna jaoks, kellel lisaks Getzlafile ja Perryle kasutuses ka mitmed osavad kaitsemehed nagu näiteks Sami Vatanen ja Hampus Lindholm.

Kaitsenumbrid samuti kahvatud

Läinud kevadel oli kuumaks teemaks see, et vaatamata keskpärastele statistilistele näitajatele võitis Ducks Vaikse ookeani divisjoni ja oli üldse 109 punktiga põhiturniiril parim läänekonverentsi meeskond. 51-st võidust tulid 33 üheväravalise eduga. Meeskonda oli justkui saatmas harukordne õnn. Halli kogusesse jäi ka keskmine sisse lastud väravate arv 2.70. Selle osas oldi ülilähedal viimase kümne sekka kukkumisele (Colorado Avalanche ja Philadelphia Flyers jäid 2.72 peale).

(foto: Gary A: Vasquez/USA TODAY Sports)
Kaitse on Ducksi jaoks pikalt olnud probleemiks, kuna siniselt joonelt on puudunud üks tõeline täkk. Oluline lüli meeskonnast, kes justkui igal edukal satsil olemas olnud. Alates hooajast 08/09, mis oli Chris Prongeri viimane Anaheimis, on meeskonna jaoks parim sisse lastud väravate keskmine olnud 12/13 hooaja 2.40. Probleemi on ka peamänedžer Bob Murray tunnistanud: "Oleks tore, kui te ütleksite mulle, kust üks selline mängija saada, ma teeksin selle kohe ära. Nagu te teate, ma ei karda lükkeid teha. Olime õnnega koos mõni aeg tagasi, kuid üritame nüüd klubisiseselt kedagi kasvatada. Meil on mõned mängijad, kes võivad seda tüüpi tegijateks osutuda."

Meeskonna pesamuna, 21-aastane Lindholm võiks just selliseks ka saada. Rootslasel on vaatamata vanusele juba selja taga kaks täishooaega ja üle 60 punkti. Samuti on kõva potentsiaal kaks aastat vanemal Cam Fowleril, kellel juba ligi 350 kohtumist kirjas ning neist saagiks 150 silma. Noor ameeriklane draftiti 2010. aastal vaid kolm päeva pärast seda, kui endine kapten ja vägev kaitsetäkk Scott Niedermeyer oma karjääri lõpust teatas. Paari aasta pärast võib seda ehk pidada väga sümboolseks hetkeks. Eriti kuna just Niedermeyer andis drafti päeval Fowlerile Ducksi särgi pihku.

Väravas huvitav duell ja võimalik kolmas ratas vankri all

Ei ole just sage nähtus see, kui ühe meeskonna käsutusse satuvad kaks noort ja talendikat väravavahti. Ducksil on aga just nii läinud. 2012. aasta drafti 3. ringi valik Frederik Andersen ja aasta varem 2. ringist võetud John Gibson on mõlemad mehed, kes võiksid esiväravavahina pikemat aega ükskõik, mis meeskonna puuri valvata. Aga ühes klubis saab olla muidugi vaid üks esinumber.

(foto: Getty Images)
Noorhärrad alustasid eelmist hooaega ühe pulga pealt, aga kolm aastat vanem Andersen sai siiski alustaja koha üsna kiirelt endale. Välja kukkus korralik 35 võiduga hooaeg, kus ta lasi endale keskmiselt 2.38 väravat ning tõrjus 91.4%-lise efektiivsusega. Gibson, kellest sai tunamullu alates 1986. aastast noorim playoffide debüütmängus puhta paberi saanud puurivaht, oli kimpus tervisega ning piirdus 23-st mängust 13 võiduga - keskmiselt sisse läinud väravaid 2.60 ja tõrjed 91.4%.

Oma keskmise palga 1.15 miljoni dollariga on Andersen kogu liiga kõige odavam esinumber. Aga võimalik, et tema staatus on löögi all ning seda isegi mitte Gibsoni poolt. Murray tegi drafti ajal huvitava lükke, kui tõi Carolinast ära Anton Hudobini. Venelane saabus Anaheimi karjääri keskmistega 2.40 ja 91.9%. "Seda oli huvitav näha. Rääkisin Bobiga sellest ja ta selgitas mulle oma mõtteid, mis selle tehingu taga olid ning see aitas mul asja mõista," ütles Andersen eelmise nädala keskel, keeldudes samas avaldamast seda, mis Murrayl ikkagi antud käiguga plaanis on.

Hooaja väljavaated

Kesler ei kavatse jonni jätta enne, kui karikas on käes, aga sinna jõudmiseks tuleb esmalt ületada omamoodi vaimne blokk seoses otsustavate mängude võitmisega. Ducks on viimastel aastatel playoffidest langenud nii, et oli võimalus ühe võiduga seeriast edeneda, aga seda ei suudetud ära kasutada. Läbimurdele on oldud lähedal, aga siiski mitte piisavalt. Ent kui korduvalt vastu seina joosta, ju siis üks hetk ikka taipad läbi ukse minna.

Usutavasti võib eeldada, et eelmise hooaja kahvatute numbritega põhihooaeg oli vaid anomaalia. Meeskond on suuteline enamaks ja tugevnenud koosseisuga valmis ka seda näitama. Arvestades, et viimasel kahel aastal on tujurikkuja rollis olnud konverentsi hiiud Los Angeles Kings ning Chicago Blackhawks, kes mõlemad viimasel ajal tagasilööke saanud, siis peaks algav hooaeg pakkuma Ducksile väga hea finaali pääsemise võimaluse, millest tuleks kinni haarata.

Kaitses ootab ees kohanemine Francois Beaucheminita mängimiseks, kuid Kevin Bieksa on korralik täiendus ning mingisugust äralangemist ei tohiks sealt tulla. Seis rünnakul sai juba pikemalt lahti kirjutatud ning ka sealt on tulemas kärstu ja mürtsu juurde. Boudreaule on vägevad vahendid kätte pandud ja nüüd on peatreeneri ülesandeks potentsiaal ära realiseerida. Selleks potentsiaaliks võib rahuliku südamega märkida karikavõidu.

Kommentaarid